Πέμπτη, 26 Μαϊος 2016 07:13

Παραδοσιακοί σκοποί στο Ωδείο

Συναυλία δίνει την Παρασκευή 27 Μαΐου η ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο προβολής της εργασίας που έγινε με τους μαθητές και τους καθηγητές την εκπαιδευτική περίοδο 2015 - 2016, αλλά και της αναγκαιότητας πρόσληψης εμπειριών των νέων μελών της ορχήστρας. Στην αίθουσα Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, στις 9.30 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη...

Διδασκαλία - επιμέλεια: Σταύρος Παναγιωτόπουλος, Σταύρος Ρούσσης

Πρόγραμμα συναυλίας:
Τα ξύλα - συρτός Λέσβου
Στης Αττάλειας τα νερά - συρτός Αιγαιοπελαγίτικος
Αρχοντογιός παντρεύεται - Καλαματιανό Μ. Ασίας
Από λίγο λίγο - Αντικριστός Μ. Ασίας
Ταταυλιανός συρτός Πέργαμος - Ζεϊμπέκικο Μ. Ασίας
Μήλο μου και μανταρίνι - Μ. Ασίας
Πέρασε ένα καλοκαίρι - Καλαματιανό Ρούμελης
Αμάραντος - Τσάμικο
Γέρασα μωρέ παιδιά - Αποκριάτικο Στερεάς Ελλάδας
Σαν τα μάρμαρα της πόλης - Αντικριστός Κωνσταντινουπόλεως
Αϊσέ - Αντικριστός Λέσβου

Παίζουν οι μουσικοί:
Ελένη Περτσελάκη βιολί
Παναγιώτης Τσικνάκης μαντολίνο
Άγγελος Θεοδωρακόπουλος λαούτο
Νικόλαος Πολυχρονόπουλος λαούτο
Νικόλαος Δημητρόπουλος λαούτο
Μαρία Καραχισαρίδου κρουστά
Σταύρος Παναγιωτόπουλος κλαρίνο, κανονάκι
Σταύρος Ρούσσης λαούτο
Μελίνα Παρασκευοπούλου τραγούδι
Αποστόλης Πολυχρονόπουλος τραγούδι

Λίγα λόγια:
Η λειτουργία της Ορχήστρας Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2011. Η πρωτοβουλία βρήκε θετική ανταπόκριση και υποστήριξη από τον τότε διευθυντή Διονύση Μαλλούχο, υποστήριξη που συνεχίζεται από τον νυν διευθυντή Στάθη Γυφτάκη.
Η λειτουργία της βασίζεται σε ερασιτέχνες μουσικούς που συμμετέχουν στις εβδομαδιαίες συναντήσεις - πρόβες της ορχήστρας οι οποίες λαμβάνουν χώρα κάθε Τετάρτη από τις 20:00 έως τις 22:00 στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Η διδασκαλία είναι δωρεάν και μόνη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή στις εμφανίσεις της ορχήστρας που γίνονται κατά τη διάρκεια του έτους.
Η ιδέα ήρθε σαν αποτέλεσμα της κρίσης που βιώνει η χώρα. Η ανάγκη των ανθρώπων να εκφράζονται μέσα από την τέχνη δίνει μια διέξοδο στα καθημερινά τους προβλήματά. Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που πλήττει τον μέσο Έλληνα. Λειτουργεί έτσι σαν μια διέξοδο σε ανθρώπους που θέλουν να εκφραστούν μέσα από αυτό το είδος της μουσικής.
Το τμήμα λειτουργεί με τη μέθοδο της ομαδικής διδασκαλίας. Προϋπόθεση για να συμμετάσχει κάποιος είναι η γνώση κάποιου παραδοσιακού οργάνου. Μπορεί να είναι οποιοδήποτε όργανο που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή μας μουσική (κλαρίνο, βιολί, λαούτο, σαντούρι, κρουστά κλπ). Κάποιος που τραγουδάει αυτό το είδος είναι επίσης ευπρόσδεκτος.
Οι μαθητές διδάσκονται ρεπερτόριο τραγουδιών από όλες της περιοχές της Ελλάδας, προσαρμοσμένο στις δυνατότητες του κάθε μουσικού και του οργάνου που αυτός παίζει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Με κρασί και ελληνικά Ιστορίες για το δάσος »