Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016 12:39

Ένα δέντρο… μια ιστορία

Σαράντα χρόνια δημιουργίας συμπληρώνει φέτος ο Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας. Η ετήσια λοιπόν γιορτή του, το Σάββατο 18 Ιουνίου στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας, θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Η παράσταση που ετοίμασαν οι ομάδες του με τίτλο «Ένα δέντρο… μια ιστορία» θα ξεκινήσει στις 8.30 το βράδυ...

Πρόγραμμα
- Είπαμε πολλά ψέματα - Το γιαλό-γιαλό πηγαίνω
- ΚΟΝΙΤΣΑ: Θηλυκωτό - Μενούσης - Παδιώτικο & συρτό στα τρία
- ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Ανασηκωτό - Τσακώνικο - Αργείτικο συρτό
- ΤΖΙΑ: Συρτό - Μπάλος - Πόλκα
- ΘΡΑΚΗ: Αντά’ ‘μαν παλικάρι (παππίσιος) - Σουλτάνα (ζωναράδικο) - Χασαπιά
- ΣΑΛΑΜΙΝΑ: Για βίρα (συρτό) - Τράτα - Κουλουριώτικο
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Μπεράτι - Καραγκούνα - Συρτό
- ΑΜΟΡΓΟΣ: Συρτός Συριανός - Νικεντρέ - Αραπίνα - Γιαλίτισσα
- ΛΕΣΒΟΣ: Τα ξύλα - Χασάπικο - Χασαποσέρβικο
- ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Ίσος - Σούστα - Μηχανικός - Συρτός
- ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ: Καμάρες - Ροδίτικος - Σίρμπα - Καρυώτικα
- ΔΡΑΜΑ: Βαγγελίτσα - Μαντζουράνα - Τσουράπια - Μπαϊντούσκα
- ΒΟΡΕΙΟΣ ΘΡΑΚΗ (ΡΩΜΥΛΙΑ): Καστρινός - Μπογδάνος - Μηλίσω - Μπαϊντούσκα (Μοναστήρι - Καβακλί - Μπογιαλίκι) - Στεις τρεις - Κουκουνούδα

Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Κλαρίνο: Βαγγελάκης Αποστόλης
Βιολί: Μπατσικούρας Παύλος
Λαούτο: Μαρκογιάννης Κυριάκος
Σαντούρι: Λαδάς Χρήστος
Κρουστά: Κλάδης Γιώργος
Τραγουδούν: Σύριος Μανώλης, Λαμπρόπουλος Ευάγγελος και η χορωδία του Συλλόγου
Ιματιοθήκη: Λουτραγώτη Κατερίνα και Ομάδα Εργασίας
Καλλιτεχνική επιμέλεια, ιδέες, κείμενα: Κορμάζου Έλενα
Διδασκαλία, επιμέλεια χορών παιδικών ομάδων: Ζοργιάνου Χριστίνα, Κορμάζου Έλενα, Κωστοπούλου Βασιλική
Αφήγηση: Μπούνα - Λιανού Νίκη
Ηχητικά - φωτισμός: Κουτσαϊμάνης Χρήστος

Λαϊκή παράδοση και παιδί
«Η λαϊκή παράδοση αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι τα ήθη και τα έθιμα, είναι ο πλούτος που η κάθε γενιά παραδίδει στην επόμενη. Μέσα από τη διαπάλη του παλιού με το καινούργιο γεννιέται ο πολιτισμός. Η ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση των παιδιών σε θέματα της λαϊκής μας παράδοσης τους επιτρέπει να προβληματισθούν σχετικά και να προχωρήσουν σε συγκρίσεις με τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Η γενιά που γνωρίζει τις ρίζες της, τον πολιτισμό που προηγήθηκε απ’ αυτήν, μπορεί να χαράξει δυναμικά τη δική της πορεία και να δημιουργήσει τον δικό της πολιτισμό» σημειώνεται στην πρόσκληση.

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Ο Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας ιδρύθηκε το 1976 με έδρα την Καλαμάτα και στόχους, σύμφωνα με το καταστατικό του, την ανάπτυξη κάθε μορφής πνευματικών, μορφωτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, την διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της Ελληνικής λαϊκής παράδοσης σε αρμονικό συνδυασμό με τα σύγχρονα πολιτιστικά ρεύματα. Επίσης την συγκέντρωση, αξιοποίηση και ανάπτυξη όλων των πνευματικών και πολιτιστικών δυνάμεων και την ενίσχυση της πνευματικής και πολιτιστικής δραστηριότητας του τόπου και την ανάπτυξη της ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Τα τελευταία χρόνια ο άξονας των δραστηριοτήτων του συλλόγου περιστρέφεται κυρίως στη διατήρηση και συνέχεια του λαϊκού πολιτισμού μας μέσα απ’ όλες τις μορφές του και κυρίως μέσα από την Ελληνική μουσικοχορευτική παράδοση.
Στα τμήματα παραδοσιακού χορού που λειτουργεί κάθε χρόνο, διδάσκονται χορό περίπου 700 άτομα όλων των ηλικιών. Διατηρεί επίσης Ρεμπέτικη και Παραδοσιακή ερασιτεχνική κομπανία, θεατρική ομάδα ενηλίκων, ομάδα θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά, τμήμα Χορωδίας, τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων και παιδική ομάδα σκακιού.
Διατηρεί πλουσιότατη ιματιοθήκη με ενδυμασίες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, πολλές από τις οποίες είναι αυθεντικές, καλύπτοντας τις ενδυματολογικές ανάγκες όλων των τμημάτων του Συλλόγου.
Στα χρόνια της λειτουργίας του ο Σύλλογος με τις χορευτικές του ομάδες αλλά και με το θεατρικό του σχήμα πραγματοποίησε πάμπολλες εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα και σε αρκετές χώρες του εξωτερικού (Καναδά, Η.Π.Α., Ελβετία, Αυστρία, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Κένυα, Κύπρο κ.α.).
Τέλος, ο Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας φιλοδοξεί μέσα από όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του να εκφράσει μια συγκροτημένη και ενιαία πολιτιστική δραστηριότητα δίνοντας το δικό του στίγμα στην υπόθεση του πολιτισμού.