Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2016 12:59

Festival Μηδέν στην Καλαμάτα

Με 124 επιλεγμένα βίντεο από 33 χώρες το διεθνές “festival μηδέν” στήνει και φέτος μια γιορτή βιντεο-δημιουργίας στην Καλαμάτα. Ένα διήμερο προβολών και παράλληλων εκδηλώσεων, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, σε διάφορα σημεία της πόλης, την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Ιουλίου…

Κεντρικό πρόγραμμα

Πέμπτη 7 Ιουλίου

- Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας Α. Τάσσος, 8.00 -10.00 μ.μ.
Δύο ενότητες σε επιμέλεια Γιούλας Παπαδοπούλου και Μαργαρίτας Σταυράκη. Η ενότητα που επιμελείται η Γιούλα Παπαδοπούλου έχει τίτλο "Without Me, I am Nothing" και αποτελείται από 9 βίντεο, συνολικής διάρκειας 48 λεπτών, που θα μπορούσε κανείς να πει ότι εκφράζουν τη φιλοσοφία και την αισθητική ενός σύγχρονου υπαρξιακού σουρεαλισμού. Η ενότητα που επιμελείται η Μαργαρίτα Σταυράκη συγκεντρώνει 11 βίντεο, διάρκειας 64 λεπτών, με κοινό στοιχείο την αφηγηματική διαδικασία, και έχει τον τίτλο "The story of".
- Στοά Λόντου - Baba Yaga, 10.30 μ.μ.
Μουσικό πάρτυ με προβολές, με την ενότητα "E wide shut", σε επιμέλεια Γιώργου Δημητρακόπουλου, που περιλαμβάνει έργα τα οποία χρησιμοποιούν σαν όχημα την οπτική σύνθεση, τη μουσική, τον ήχο και το συναίσθημα.

Παρασκευή 8 Ιουλίου

Καφέ Σινέ, 9.20 - 11.30 μ.μ.
Δύο ενότητες, σε επιμέλεια Νίκου Ποδιά και Μαργαρίτας Σταυράκη. Η ενότητα "In Wonderland", που επιμελήθηκε ο Νίκος Ποδιάς, μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο ταυτόχρονα ονειρικό και πραγματικό, όπου παγιωμένοι κανόνες παύουν να υφίστανται. Οι "Χορογραφίες του Ασυνείδητου", σε επιμέλεια της Μαργαρίτας Σταυράκη, είναι μια επιλογή έργων video-performance και video-dance με ποικίλες αναφορές και αναγωγές, όπου αναμιγνύεται η φυσική με τη ρυθμική και στυλιζαρισμένη κίνηση.

Πρωινό πρόγραμμα
Και τις δύο ημέρες θα παρουσιαστούν θεματικές ενότητες βιντεοτέχνης στο Καλλιτεχνικό Στέκι:

Πέμπτη 7 Ιουλίου, 11.00 π.μ. - 2.00 μ.μ.

Ενότητα "Παράδεισος απωλέσθη. STOP.". Περιλαμβάνει έργα 8 Ελλήνων καλλιτεχνών, σε επιμέλεια Γιούλας Παπαδοπούλου.
Ενότητα "Exoticising/Exoticised", σε επιμέλεια Σοφίας Γρηγοριάδου. Ανιχνεύει το πώς «εξωτικοποιούμε» ή «εξωτικοποιούμαστε» και πού βρίσκονται τα όρια ανάμεσα στα δυο.
Ενότητα "Home Sweet Home?", σε επιμέλεια Μάρθας Ζούπα. Διερευνά την έννοια του «σπιτιού» στη σύγχρονη πραγματικότητα των πολέμων, των οικονομικών καταστροφών, της μετανάστευσης και των βίαιων μετακινήσεων πληθυσμών.

Παρασκευή 8 Ιουλίου, 11.00 π.μ. - 3.00 μ.μ.

Θα παρουσιαστούν: Η ενότητα "Beckett me" με 10 έργα βίντεο άμεσα εμπνευσμένα από έργα του διάσημου Ιρλανδού θεατρικού συγγραφέα Samuel Beckett, σε επιμέλεια Γιούλας Παπαδοπούλου. Η χορευτική ενότητα "Keep Moving", σε επιμέλεια Μαργαρίτας Σταυράκη, η ενότητα "Game Over", με μια σειρά έργων τα οποία ο θεατής μπορεί να εκλάβει ως πίστες ενός «παιχνιδιού», σε επιμέλεια Μαρίας Μπουρίκα, και τέλος η ενότητα με ταινίες μικρού μήκους που επιμελήθηκε ο Βασίλης Παπαευσταθίου από την Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας Filmhouse.

Αναλυτικό πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του Festival Μηδέν: www.festivalmiden.gr
και στο facebook: www.facebook.com/festivalmiden