Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016 08:51

Το Παρίσι στην Καλαμάτα

H έκθεση "Réinventer Paris" (Ανακαλύπτοντας ξανά το Παρίσι) με θέμα αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, παρουσιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας από 14 έως 21 Ιουλίου. Τα εγκαίνια θα γίνουν σήμερα, Πέμπτη, στις 8.00 το βράδυ...

Το European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies και το Contemporary Space Athens, σε συνεργασία με το ΣΑΔΑ ΠΕΑ - Τμήμα Μεσσηνίας και τη διεπιστημονική ομάδα Εύ-τόπος, παρουσιάζουν την έκθεση αρχιτεκτονικής με τίτλο "Réinventer Paris". Μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία της Γαλλίας θα παρουσιάσουν στο ελληνικό κοινό τις μελέτες και τα σχέδια των κτηρίων από τη γαλλική πρωτεύουσα, και φωτογραφίες που αφορούν τον επανασχεδιασμό των κτηρίων.
Αφορμή ήταν ο διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, με στόχο να αναδιαμορφώσει τον αστικό ιστό της γαλλικής πρωτεύουσας με το “Réinventer Paris” να είναι μια έκθεση η οποία περιλαμβάνει 23 προτάσεις σχεδιασμού, στην προσπάθεια να αναπτυχθεί ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε αρχιτεκτονικά έργα που αφορούν όλη τη σύγχρονη γαλλική πρωτεύουσα. Προσπαθώντας να αναβιώσει μια συλλογή αρχιτεκτονικών έργων από βασικά σημεία του Παρισιού, η δήμαρχος Anne Hidalgo προσκάλεσε ενδιαφερόμενα αρχιτεκτονικά γραφεία, που κλήθηκαν με τη σειρά τους να υποβάλουν τις ιδέες τους για όλα τα σημεία της πόλης, πριν αυτά να αξιολογηθούν από μία διεθνή επιτροπή.
Οι διαφορετικές επιλογές των έργων περιλαμβάνουν καινοτόμα και ευφάνταστα σχέδια, όπως για παράδειγμα πολυκατοικίες τυλιγμένες σε πράσινο και ένα υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας που μετατράπηκε σε σινεμά. «Μια πόλη όπως το Παρίσι πρέπει να είναι σε θέση να εφευρίσκει ξανά τον εαυτό της σε κάθε στιγμή, προκειμένου να ανταποκριθεί στις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Ιδιαίτερα όσον αφορά τη στέγαση, σχετικά με την πυκνότητα των κατοικιών, την ενέργεια και την αντοχή », λέει η Hidalgo. «Είναι σημαντικό επίτευγμα στις μέρες μας να βρεθούν νέοι συλλογικοί τρόποι εργασίας, που θα δώσουν μορφή στις μελλοντικές μητροπόλεις».
Μεταξύ των νικητών είναι ο Βρετανός αρχιτέκτονας David Chipperfield και ο Δανο- Ισλανδός καλλιτέχνης Olafur Eliasson. Ο Chipperfield και ο Eliasson αποτελούν μέλη της ομάδας που έχει επιλεγεί για να αναδιοργανώσει την περιοχή Boulevard Morland στο 4ο διαμέρισμα του Παρισιού και η οποία περιγράφεται ως ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του διαγωνισμού.
Η έκθεση του Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού αυτού πραγματοποιήθηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε πριν από μερικούς μήνες στο Παρίσι. Μετά φιλοξενήθηκε στην Αθήνα από το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να την έχουμε στην πόλη μας μέχρι τις 21/7. Στη συνέχεια θα εκτεθεί στις ΗΠΑ, στο Chicago Athenaeum International museum of Architecture and Design.
«Μετά την εξαιρετική και επιτυχή παρουσίαση της διεθνούς Αρχιτεκτονικής έκθεσης «40 under 40», με το Reinventer Paris δίνεται συνέχεια στην προσπάθεια να έρθουν στην Kαλαμάτα μια σειρά από Διεθνείς εκθέσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση του Μεσσηνιακού κοινού στις παγκόσμιες τάσεις της Αρχιτεκτονικής και της Πολεοδομίας» σημειώνεται στο ενημερωτικό δελτίο Τύπου.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 14 έως 21 Ιουλίου
Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 9:00 - 13:00 και 18:00 - 21:00 (εκτός Κυριακής)