Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016 17:22

Η Ξένη Αραπογιάννη για την Αρχαία Θουρία

"Οι ανασκαφές της Αρχαίας Θουρίας. Το Ασκληπιείο" είναι το θέμα της διάλεξης που θα δώσει η Δρ Ξένη Αραπογιάννη την Κυριακή 24 Ιουλίου στο προαύλιο του αρχοντικού Δαγρέ στο Αριοχώρι Καλαμάτας...

Πρόκειται για τις ανασκαφές που διεξάγονται από το 2007, ενώ την εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 8.30 μ.μ. διοργανώνει ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αριοχωρίου.
"Η Αρχαία Θουρία" σημειώνεται "ήταν η σημαντικότερη πόλη της Μεσσηνίας πριν από την ίδρυση της Αρχαίας Μεσσήνης, εκτεινόμενη στην πλατιά και εύφορη πεδιάδα από τον Μεσσηνιακό Κόλπο, έως τα όρια με τη Μεγαλόπολη. Ανέπτυξε αρχαιότατο πολιτισμό, αφού κατοικήθηκε από την 3η χιλιετία π.Χ. ενώ κατά τους μυκηναϊκούς χρόνους υπήρξε ένα από τα ισχυρότερα πολίσματα που ανήκαν στην επικράτεια του Νέστορα γι’ αυτό αναφέρεται και στον Όμηρο ως Άνθεια. Τα τείχη της των κλασικών χρόνων που είναι ακόμη και σήμερα ορατά καθώς και το πλήθος των αρχαίων μαρτυριών με τα οποία είναι κατάσπαρτη όλη η περιοχή μαρτυρούν το εύρος και τη σπουδαιότητα της αρχαίας πόλης σε όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας, έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους".