Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2016 20:44

“ΖΑΝΑΝΤΟΥ” στο Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας

Μια διαφορετική εικαστική έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 4 Αυγούστου στο Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας (Ναυαρίνου 8, Παραλία). Πρόκειται για την “ΖΑΝΑΝΤΟΥ/ΧΑΝΑDU” του ζωγράφου Βαγγέλη Γκόκα, στο πλαίσιο ενός Painting Session (διαδραστική έκθεση), που διοργανώνει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Mataroa...

Τα εγκαίνια είναι στις 9.00 το βράδυ, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Αυγούστου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά 19:00 - 22:00. Διοργανώνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας και την υποστήριξη του Γραφείου Υποψηφιότητας KALAMATA:21, της Φάρις και του Δήμου Καλαμάτας.

«Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται στη θερινή πρωτεύουσα του Κινέζου αυτοκράτορα Κουμπλάι Χαν, που μεταφέρθηκε στη Δυτική παράδοση ως ένας παραμυθένιος τόπος αρμονίας, άνεσης και αφθονίας. Κατά τον ίδιο τρόπο ο Γκόκας χτίζει τα έργα του πάνω σε μια ονειρική λογική που είναι δύσκολο να ερμηνευθεί και αποτελείται από γριφώδεις και άγνωστους κανόνες. Η θεματική του δεν εμπεριέχει μόνο ό,τι βλέπουμε αλλά και πολλά άλλα τα οποία δεν βλέπουμε αλλά στα οποία εμπλεκόμαστε» σημειώνεται στο δελτίο Τύπου.

«O Βαγγέλης Γκόκας γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1969. Σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1988-1994) και στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (1995-1997). Παρουσίασε τη δουλειά του σε ατομικές (Elika Gallery, γκαλερί Tint, Batagianni Gallery, Stigma) και ομαδικές εκθέσεις (Πινακοθήκη Κοσόβου, Μπιενάλε της Αθήνας, ΕΜΣΤ, Μουσείο Μπενάκη, κλπ). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Το Mataroa Contemporary Art Center, η νέα πρωτοβουλία του μη-κερδοσκοπικού εργαστηρίου επιχειρηματικού πολιτισμού Mataroa, ξεκινά τις δράσεις του με το πρώτο Painting Session. Πρόκειται για σύντομες διαδραστικές ατομικές εκθέσεις, καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, με στόχο την ανάπτυξη της πολιτιστικής κουλτούρας της τοπικής κοινωνίας.

Η ομάδα του Mataroa οραματίστηκε, με έδρα την Καλαμάτα, τη συνάντηση του πολιτισμού, της επιχειρηματικότητας και της εκπαίδευσης με έναν τρόπο διαφορετικό: τη δημιουργία του Mataroa Contemporary Art Center. Ενός νέου τύπου χώρου τέχνης, νέου σημείου αναφοράς για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας της πόλης, με καλλιτεχνικό διευθυντή, τον διεθνώς καταξιωμένο Μεσσήνιο εικαστικό Δημήτρη Τζαμουράνη. Στόχος του είναι η πραγματοποίηση δράσεων όπως τα Painting Sessions, εκθέσεις διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών και συλλεκτών, καινοτόμες διαδραστικές εκδηλώσεις και υποστήριξη τοπικών πολιτιστικών φεστιβάλ με εξωστρεφή χαρακτήρα.

Τελικός στόχος των δράσεων αυτών, είναι η εκπαιδευτική διάσταση και η δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων και η ενίσχυση της ευρύτερης τοπικής οικονομίας.

Το Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας (ΚΤΚ) είναι πολυχώρος εικαστικής δράσης που λειτουργεί τα τελευταία 5 χρόνια, όπου πραγματοποιούνται εικαστικές εκθέσεις, διαλέξεις και διαδραστικά εργαστήρια. Σκοπός του είναι η προσέγγιση του σύγχρονου εικαστικού γίγνεσθαι και η αντιστάθμιση στην πολιτιστική αδράνεια. Χτίζει μια γέφυρα ανάμεσα σε συγχρόνους σημαντικούς δημιουργούς και νέους καλλιτέχνες.

Τα έργα του Β. Γκόκα έχουν παραχωρηθεί για την έκθεση από την γκαλερί ELika».