Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016 09:12

Μικρές Αφροδίτες

Με δύο κλασσικές ταινίες από τον Ελληνικό Κινηματογράφο ανοίγουν τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, οι παράλληλες εκδηλώσεις του πανελλήνιου συνεδρίου της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας. Θέμα: «Ο έρωτας στον κινηματογράφο»...

Τις προβολές «Δάφνις και Χλόη» και «Μικρές Αφροδίτες» θα προλογίσει η φιλόλογος, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας Μαρία Τσαγκαράκη. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

8.00 μ.μ. Δάφνις και Χλόη, του Ορέστη Λάσκου (ΕΛΛΑΔΑ, 1931)
Βωβή ταινία του 1931 βασισμένη στο ομώνυμο ειδύλλιο του Λόγγου (3ος αι. π.Χ.). Αν και πιστή στο αρχαίο κείμενο, βρίθει πρωτοποριών, όπως η κινούμενη κάμερα και το πρώτο γυμνό στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία όταν πρωτοπαίχτηκε στους κινηματογράφους.

9.30 μ.μ. Μικρές Αφροδίτες, του Νίκου Κούνδουρου (ΕΛΛΑΔΑ, 1963)
Σε σενάριο του Βασίλη Βασιλικού και του Κώστα Σφήκα, βασισμένο στο Δάφνις και Χλόη του Λόγγου και στα Ειδύλλια του Θεοκρίτου, οι Μικρές Αφροδίτες προσπάθησαν να «ενηλικιώσουν» τον Ελληνικό Κινηματογράφο, σύμφωνα με το σκηνοθέτη. Κέρδισε την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου το 1963, καθώς και τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, μουσικής και κριτικών στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1963.