Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016 10:58

Το πέταγμα του φλαμίνγκο

Μέρος από το εξώφυλλο του βιβλίου Μέρος από το εξώφυλλο του βιβλίου

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

Το βιβλίο του Δημήτρη Χ. Φωτόπουλου «Το πέταγμα του φλαμίνγκο» (εκδόσεις Αιώρα) παρουσιάζεται το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, στο καφέ μπαρ «Σταθμός» στο Διαβολίτσι. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Νέλλη Παπαχελά, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων και ο Βύρων Χαρίτσης, πολιτικός μηχανικός...

Λίγα λόγια για το βιβλίο και τον συγγραφέα:

Ένας ανήσυχος και περίεργος νέος της γενιάς του '70 ταξιδεύει και περιπλανιέται σε Ευρώπη και Αμερική: Νέα Υόρκη, Βουδαπέστη, Πράγα, Ρώμη αλλά και Νάπολη, Φλωρεντία, Μπολόνια, Μιλάνο, Βενετία, Στοκχόλμη, Κοπεγχάγη είναι οι πόλεις που τον φιλοξενούν, τον ενθουσιάζουν ή απλώς πλαισιώνουν ως φόντο τις ιστορίες του. Με ουδετερότητα ο αφηγητής περιπλανάται, παρατηρεί και σχολιάζει, αναμετριέται με το τυχαίο, τη στιγμή και την έκπληξη.

Αλλά η πολυεπίπεδη αφήγηση που διαπνέει τα εννέα διηγήματά του, καταβυθίζεται στη συνέχεια -υπό τους ήχους κυρίως ροκ αλλά και τζαζ ή κλασικής μουσικής- σε μια σύνθετη ανάγνωση των πόλεων, των ετερόκλητων ανθρώπων, των άδοξων και φιλόδοξων ερώτων τους, των πολιτικοκοινωνικών κινημάτων, των συγκρούσεων αλλά και των αποθεωτικών συναυλιών, διεισδύοντας με την ίδια φαινομενική ουδετερότητα στις αντιφάσεις των ανθρώπων και της ζωής.

Ο αφηγητής, και κεντρικός ήρωας ταυτόχρονα, διαθέτει και εκθέτει τη δύναμη και την αμεσότητα του βιωμένου χρόνου οδηγώντας μας σ’ ένα σύγχρονο οδοιπορικό γνώσης και ενηλικίωσης.

Ο Δημήτρης Χ. Φωτόπουλος κατάγεται από τη Μεσσηνία. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στη Σουηδία και στη Νέα Υόρκη. Ταξίδευε από μικρός, καθώς ο πατέρας του υπηρέτησε σε ελληνικές πρεσβείες διαφόρων χωρών της Ευρώπης. Ταξιδεύει ακόμα... Με τη γραφή ασχολείται πολλά χρόνια αλλά μ' αυτή τη συλλογή διηγημάτων κάνει την πρώτη δημόσια εμφάνισή του.