Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016 12:32

Και διηγώντας τα… να τρως

Μέρος από το εξώφυλλο του βιβλίου Μέρος από το εξώφυλλο του βιβλίου

Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση για ιστορίες και συνταγές εδεσμάτων διοργανώνει στην Καλαμάτα το Οινοπαντοπωλείον Χρυσομάλλη (Υπαπαντής 32) το Σάββατο 29 Οκτωβρίου, στις 6.00 το απόγευμα. Καλεσμένη είναι η αρχισυντάκτρια του περιοδικού ΒΗΜΑgourmet Μελίσσα Στοΐλη, συγγραφέας του βιβλίου «Και διηγώντας τα… να τρως», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κίχλη»...

Για το βιβλίο - εκτός από τη συγγραφέα - θα μιλήσει η επιμελήτρια βιβλίων γαστρονομίας και συντάκτρια του περιοδικού The Foodie, Νατάσα Μωράκη.
Την εκδήλωση υποστηρίζει το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις».

Δυο λόγια για το βιβλίο

«Αρχαίοι θεοί που κοιτάνε πάνω από τις μαρμίτες των θνητών, άγιοι που λιγουρεύονται πίτες και λουκουμάδες, ρεμπέτες και ασίκηδες που τραγουδούν τα πάθη του έρωτα ενώ ταυτόχρονα ορέγονται μεζεδάκια, ζητιάνοι και σουλτάνοι, βασιλιάδες και επαναστάτες, αλλά και οδηγοί μαγειρικής, παροιμίες και τελετουργίες, λαϊκά ποιήματα και λογίων μυθιστορήματα ξεπετάγονται από κατσαρόλες, τηγάνια και ταψιά και διηγούνται γοητευτικές ιστορίες παρασύροντάς μας σε μια πολύχρωμη γιορτή των αισθήσεων. Ένα ταψί, λόγου χάρη, περηφανεύεται πως κάποτε έψησε ''δίνδιο παραγεμιστό'', δηλαδή γεμιστή γαλοπούλα, ενώ ένα κουταλάκι του γλυκού θυμάται με συγκίνηση πως πήρε μέρος στο κέρασμα ''υποβρυχίου'' στο Πατριαρχείο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πανδαισίας, πολλές από τις αφηγήσεις μού κίνησαν την περιέργεια, κι αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες έπεφτα κάθε φορά σε μια καινούργια ιστορία, και ο κύκλος δεν έκλεινε ποτέ.

Η αναζήτησή μου δεν ήταν ωστόσο φιλολογική αλλά ούτε και λαογραφική. Βιωματική περισσότερο και εκλεκτική, άντλησε έμπνευση από διαβάσματα και ακούσματα, εικόνες και συνειρμούς. Γράφοντας για τη γνωστή και άγνωστη ζωή, τις περιπέτειες και τις περιπλανήσεις αγαπημένων εδεσμάτων, είχα, κατά παράδοξο τρόπο, την αίσθηση πως πρόκειται για την αφήγηση της δικής μου, της δικής μας ζωής» σημειώνει η συγγραφέας.

Μελίσσα Στοΐλη

Η Μελίσσα Στοΐλη σπούδασε στη Σχολή Δραματικής Τέχνης του ΚΘΒΕ και εργάστηκε ως ηθοποιός στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Έχει γράψει κείμενα για θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές εκπομπές. Από το 1998 αρθρογραφεί στον περιοδικό τύπο. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ και είναι αρχισυντάκτρια στο περιοδικό ΒΗΜΑgourmet, όπου και γράφει άρθρα σχετικά με τη γαστρονομία και τον υλικό πολιτισμό.