Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016 09:49

Ο μυστικός ποιητής Ν. Εγγονόπουλος

Εκδήλωση - αφιέρωμα στον Νίκο Εγγονόπουλο διοργανώνει το Πολιτιστικό Στέκι Μπουκαδούρα για σήμερα, Δευτέρα, στις 7.00 το απόγευμα, στο χώρο του, στο Πάρκο Λιμενικού Καλαμάτας...

Θα προβληθεί ντοκιμαντέρ από τη σειρά «Εποχές και Συγγραφείς» του Τάσου Ψαρρά (2002, διάρκειας 51 λεπτών), με θέμα τη ζωή και το έργο του ποιητή και ζωγράφου, ενώ ο Σπύρος Φέγγος θα επιχειρήσει να αποκρυπτογραφήσει τον «γεννημένο υπερρεαλιστή» - όπως αυτοχαρακτηριζόταν -, θα αναφερθεί στην ενασχόλησή του με την ποίηση και τη ζωγραφική, καθώς και στον συγκερασμό της ελληνικής παράδοσης με τον γαλλικό υπερρεαλισμό που παρατηρείται στο έργο του.

Ο Νίκος Εγγονόπουλος (1907-1985) - με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη - δέχθηκε επιρροές από το ρεύμα του υπερρεαλισμού. Οι πρώτες ποιητικές συλλογές του αντιμετωπίστηκαν με χλευαστική διάθεση από το λογοτεχνικό κατεστημένο της εποχής. Ωστόσο, το ποίημα ''Μπολιβάρ'' (1944), το οποίο αποτελεί ύμνο στην ελευθερία, όσο και οι επόμενες ποιητικές συλλογές του, θα τύχουν θερμής υποδοχής από κοινό και κριτική. Συνδέθηκε με ιδιαίτερη φιλία με τον ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκο.