Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2016 13:00

Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Βασίλη Βαφέα

Ένας πολυτάλαντος καλλιτέχνης, ο Γρηγόρης Σεμιτέκολο, στην προσπάθειά του να ξεφύγει από τον σύγχρονο πολύβουο κόσμο κι επιθυμώντας να ξανανιώσει την παιδική αθωότητα, δραπετεύει στη Σάμο. Μια κοπέλα θα τον ξεναγήσει στο νησί και θα τον φέρει σε επαφή με τους ανθρώπους του λιμανιού στο Καρλόβασι, προκειμένου να στήσει ένα ολιγόλεπτο χάπενινγκ. Το χάπενινγκ παρακολουθεί αρκετός κόσμος, και δημιουργείται μια ανεπανάληπτη και πρωτογενής επικοινωνία...

Πρόκειται για το θέμα της ταινίας «Κοσμικό ανατομείο», που θα προβληθεί την Κυριακή 11 Δεκέμβρη στο αμφιθέατρο Θόδωρος Αγγελόπουλος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, στο πλαίσιο τριήμερου αφιερώματος στον σκηνοθέτη Βασίλη Βαφέα. Την εκδήλωση διοργανώνουν η Νέα Κινηματογραφική Λέσχης της πόλης, η κοινωφελής επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή στις 8.00 το βράδυ στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου θα προβληθεί η ταινία που αφορά τον σουρεαλιστή ζωγράφο και περφόρμερ Γρηγόρη Σεμιτέκολο, ενώ η γνωστή πιανίστρια Νέλλη Σεμιτέκολο θα παίξει στο πιάνο κλασσικά έργα που ακούγονται στην ταινία ερμηνευμένα από την ίδια.
Το «Κοσμικό Ανατομείο» (1993) είναι μια ταινία αφιερωμένη στη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, - από τη σύλληψη στην πραγμάτωση και τέλος στην επικοινωνία με το κοινό - μια πορεία που από το πένθος οδηγεί στην ανάσταση. Πρόκειται για μια σουρεαλιστική, ποιητική ταινία που αντιπαραθέτει τους δύο κόσμους, αυτόν ενός πρωτοποριακού καλλιτέχνη, του Γρηγόρη Σεμιτέκολο, με τον κόσμο των κατοίκων ενός παραμεθόριου νησιού, της Σάμου, όπου ο πρώτος αποφασίζει να παρουσιάσει ένα εικαστικό δρώμενο. Αυτοί οι δύο κόσμοι, αν και φαινομενικά είναι αντίθετοι, μέσα από τη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης συνυπάρχουν και εναρμονίζονται.
Πρωταγωνιστούν: Γρηγόρης Σεμιτέκολο, Νεφέλη Ανθοπούλου
Είσοδος ελεύθερη

"Ρισάλτο"
Τη Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στις 19:00 και 21:15 αντίστοιχα, στον κινηματογράφο Cine Center θα προβληθεί η τελευταία ταινία του Βασίλη Βαφέα «Ρισάλτο», παρουσία του σκηνοθέτη (Δευτέρα).
Το «Ρισάλτο» (2016)  πραγματεύεται τη σχέση μεταξύ Ιστορίας (με κεφαλαίο γιώτα) και των ατομικών ιστοριών (με μικρό γιώτα) που αναπόφευκτα καθορίζονται από αυτήν. Πρόκειται για μια ταινία που μιλάει για το τώρα και το αύριο με αναφορές στο παρελθόν. Η κεντρική ιδέα του «Ρισάλτο», είναι το πώς οι νέοι, που είναι γεμάτοι όνειρα και ενέργεια, συνθλίβονται κάτω από το βάρος, αφενός της οικογένειάς τους (γεμάτης από τραύματα, παθογένεια κ.λπ.) και αφετέρου της κοινωνίας, που την χαρακτηρίζουν η αναλγησία, οι απάνθρωποι στόχοι για επιτυχία και η θέληση για απόλυτη κυριαρχία πάνω στα ανεξάρτητα άτομα.
Πρωταγωνιστεί ο Νίκος Πουρσανίδης, πλαισιωμένος από μια πλειάδα σημαντικών ηθοποιών: Αμαλία Αρσένη, Ρίτα Αντωνοπούλου, Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, Θανάση Κουρλαμπά, Τάκη Παπαματθαίου, Μαρία Κατσανδρή,  Σταύρο Μερμήγκη και Παναγιώτη Βίτσικα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ζωγραφισμένες ομπρέλες Aντιναζιστικό αριστούργημα »