Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016 11:12

La Cocinera στην Καλαμάτα

Το έργο του Εντουάρντο Ματσάντο La Cocinera (Η μαγείρισσα) παρουσιάζεται Τετάρτη 21 και Πέμπτη 22 Δεκέμβρη στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Πρόκειται για μία από τις θεατρικές παραστάσεις που έρχονται στην Καλαμάτα μέσα στα Χριστούγεννα, σε μια διοργάνωση των Όψεων Πολιτισμού και της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης «Φάρις»...

H «Μαγείρισσα» παίζεται αυτόν το χειμώνα στο χώρο πολιτισμού «Αγγέλων Βήμα», στην Αθήνα.

Υπόθεση

Το έργο αρχίζει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1959. Τη βραδιά που ο Φιντέλ Κάστρο προελαύνει στην Αβάνα. Την ίδια εκείνη βραδιά, πολλοί υποστηρικτές του δικτάτορα Μπατίστα, μαζί και η εύπορη Άντρια με τον σύζυγο και το αγέννητο παιδί τους, ειδοποιημένοι από το καθεστώς που καταρρέει, εγκαταλείπουν άρον-άρον την Κούβα για να καταφύγουν στην ασφάλεια των απέναντι ακτών της Φλόριντα. Πριν φύγει, η  Άντρια ορκίζει την πιστή μαγείρισσα της οικογένειας να μην εγκαταλείψει το αρχοντικό της, να διαφυλάξει άθικτη την περιουσία της οικογένειας και να μην επιτρέψει σε κανέναν να πατήσει το πόδι του εκεί μέχρι η Άντρια και η οικογένειά της να ξαναγυρίσουν. Η οικογένεια φεύγει και η cocinera μένει πιστή στον όρκο της για τα επόμενα σαράντα χρόνια! Με κάθε τίμημα και παρά τις τεράστιες φυσικές και συναισθηματικές απώλειες για την ίδια και για την οικογένειά της. Μόνο που, όταν, μετά από σαράντα χρόνια άνισου αγώνα της cocinera για να μείνει πιστή σε όσα ορκίστηκε, επιτέλους, η κόρη της Άντρια πράγματι εμφανίζεται στην πόρτα του αρχοντικού, τίποτα δεν γίνεται όπως κανείς θα περίμενε.

Το έργο - κεντημένο με τα χρώματα, τις μουσικές και τους χορούς της Κούβας- παράλληλα με την ιστορία της Cocinera, παρακολουθεί και την πολυκύμαντη ιστορία της Κούβας αυτά τα σαράντα χρόνια. Ο αγώνας της Cocinera αντικατοπτρίζει το πολιτισμικό χάσμα ανάμεσα σε ένα παρελθόν που αγωνίζεται να επιβιώσει και σε ένα σκληρό και αβέβαιο μέλλον. Και αυτά ιδωμένα μέσα από την αποφασιστικότητα, την αγωνιστικότητα, την αισιοδοξία και την ευγένεια του Κουβανικού λαού.

Την παράσταση σκηνοθετεί ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου στον ομώνυμο ρόλο. Συμμετέχουν Μπάμπης Χατζηδάκης, Δώρα Θωμοπούλου, Μίλτος Σαμαράς, Μαρία Δερεμπέ.

Ο συγγραφέας
Ο Εντουάρντο Ματσάντο γεννήθηκε στη Κούβα αλλά έφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία 8 ετών. Μεγάλωσε στο Λος Άντζελες. Έχει γράψει πάνω από 40 θεατρικά έργα τα οποία έχουν παρουσιαστεί μεταξύ άλλων σε Ευρώπη και Αμερική.  Από το 2004 μέχρι το 2010 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του  Off-Broadway θεατρικού οργανισμού INTAR στη Νέα Υόρκη. Είναι μέλος του Actors Studio, του Ensemble Studio Theatre καθώς και της ένωσης Νέων Δραματουργών.  Πρόσφατα έγινε πρόεδρος στο Goldberg Department of Dramatic Writing της Νέας Υόρκης.

Ώρα παραστάσεων: 21.00


Τιμές εισιτηρίων:

Προπώληση: 12 ευρώ γενική είσοδος, 10 ευρώ φοιτητικό-ανέργων

Πόρτα: 15 ευρώ γενική είσοδος, 12 ευρώ φοιτητικό-ανέργων

Προπώληση εισιτηρίων:

Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, τηλ. 27210-87902

Βιβλιοπωλείο Όλα Χαρτί, τηλ. 27210-63690

Πληροφορίες-κρατήσεις, τηλ. 2310257218, 6934115555

Το πρόγραμμα των θεατρικών παραστάσεων στο ΔΗΠΕΘΕΚ θα συνεχιστεί ως εξής:
Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου: «Οι σιδεράδες» του Μίλος Νίκολιτς
Δευτέρα 26, Τρίτη 27 Δεκεμβρίου: «Το καράβι με το φόβο»
Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου: «Με αγάπη… Μάγια Μελάγια»