Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017 09:14

“Ο άνθρωπος είναι ένα άπειρο...”

Το «Μακροβούτι», της πολυβραβευμένης σκηνοθέτιδας Ιρίνας Μπόικο, θα προβληθεί την Τρίτη 24 Ιανουαρίου στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα...

«Ο άνθρωπος είναι ένα άπειρο... είναι ένας δρόμος», λέει ο Βρεζ Κιρακοσιάν, ο ήρωας του ντοκιμαντέρ αυτού. Ανάπηρος από παιδί λόγω ατυχήματος, μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια της Αρμενίας με τον πατέρα στην φυλακή. Στα τέσσερά του έμαθε μόνος του να διαβάζει και να γράφει, λίγο αργότερα να ζωγραφίζει. Στα 18 του άρχισε να γράφει το πρώτο του βιβλίο. Στα 20 πούλησε τον πρώτο του πίνακα. Στα 29 του γνώρισε μια κοπέλα μέσω διαδικτύου με την οποία παντρεύτηκε κι έκανε ένα παιδί…

«Τι είναι το παρόν ενός ανθρώπου», λέει. «Είναι η μάχη. Η μάχη των παθών του. Η μάχη που η εξέλιξή της είναι άγνωστη και εξαρτάται μόνο απ’ τον άνθρωπο».

Η σκηνοθέτης Ιρίνα Μπόικο τον κινηματογράφησε για δύο χρόνια, στη διάρκεια των οποίων βίωσε και την προκατάληψη απέναντι σε ανθρώπους διαφορετικούς: Στην Αρμενία, όπως και στην Ελλάδα δεν υπάρχει πουθενά πρόσβαση. Οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα είναι καταδικασμένοι. Ο Βρεζ δεν μπορούσε να πάει πουθενά, δεν μπορούσε καν να βγει από το σπίτι του, μέχρι που οι φίλοι του συγκέντρωσαν χρήματα και έφτιαξαν μια ράμπα αναπήρων. Κι όταν έβγαινε, οι άνθρωποι κοιτούσαν έντονα παντού. Μικρά παιδιά τον έδειχναν με το δάχτυλο και ρωτούσαν τους γονείς τους “γιατί είναι έτσι;”.
«Στα δύο χρόνια που ήμουν στην Αρμενία, δεν είδα άλλον άνθρωπο σε καροτσάκι, όχι γιατί δεν υπάρχουν, αλλά γιατί ζουν κλειδωμένοι στους τέσσερις τοίχους».
Σε ερώτηση για το τι ξεχώρισε περισσότερο στον ήρωά της, η κ. Μπόικο σημειώνει: «Ο Βρεζ είναι από τους πιο δυνατούς ανδρικούς χαρακτήρες που έχω συναντήσει στη ζωή μου. Παίρνει αποφάσεις, συντηρεί την οικογένειά του ζωγραφίζοντας, εκπέμπει μια απίστευτη ενέργεια και καταλαβαίνεις γιατί τον ερωτεύτηκε η γυναίκα του».

Διάρκεια: 43’

Η Ιρίνα Μπόικο θα βρεθεί στην Καλαμάτα για να παραστεί στην προβολή του φιλμ της, να πει δυο λόγια για την ταινία της και να απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού.

Τρίτη 24/1, 7.00 μ.μ. Αμφιθέατρο Θόδωρος Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

Είσοδος ελεύθερη