Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017 09:33

Απόψε τα βραβεία κοινού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Με αφιέρωμα στην Ινδία, τον Μαχάτμα Γκάντι και τη γιόγκα και με απονομή των Βραβείων Κοινού για την καλύτερη ελληνική και ξένη ταινία κλείνει σήμερα Δευτέρα το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. Στο Αμφιθέατρο Θόδωρος Αγγελόπουλος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, πέρα από το υπόλοιπο πρόγραμμα, στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν τα εξής ντοκιμαντέρ...

5.00 μ.μ. Finding Happiness του Ted Nicolaou, 97’
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μια άλλη, χαρμόσυνη ζωή που μοιάζει μακρινό όνειρο για τους περισσότερους ανθρώπους. Μια ζωή γεμάτη ειρήνη, αρμονία, συμπόνια και αγάπη. Έτσι όπως τη ζουν εκατοντάδες άνθρωποι που κατοικούν στις φωτεινές κοινότητες Ananda στην βόρεια California, στην Ιταλία και στην Ινδία.

7.00 μ.μ. The Story of Gitanjali - Reba Som, 30’
Ένα ντοκιμαντέρ για τον νομπελίστα ποιητή Ραβιντρανάθ Ταγκόρ. Γεννήθηκε στην Ινδία το 1861. Εμφανίστηκε ποιητής της Βεγγάλης 14 ετών και Νομπελίστας το 1913. Η συλλογή του Gitanjali - Song Offerings, μεταφράστηκε σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες και άφησε το αποτύπωμά της σε όλη την δύση, αποτελώντας πνευματικό στήριγμα σε ένα ευρύτατο φάσμα ανθρώπων όλων των κοινωνικών στρωμάτων στην διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Ένα ντοκιμαντέρ της Dr. Reba Som, ακαδημαϊκού, ιστορικού, συγγραφέα, κλασσικής τραγουδίστριας και διευθύντριας του Ινδικού Συμβουλίου Πολιτισμού, κέντρο "Rabindranath Tagore" στην Καλκούτα.

7.30 μ.μ. Mahatma A great soul of the 20th century του Vitalbhai K. Jhaveri, 48’
Βιογραφικό ντοκιμαντέρ για τον Μαχάτμα Γκάντι με πλούσιο αρχειακό υλικό. Ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει τη ζωή του Mohandas Karamchand Γκάντι και την κοινωνική, πολιτική και πνευματική επιρροή του στη χώρα κατά τη διάρκεια της προ και μετά ανεξαρτησίας εποχής.

8.30 μ.μ. Τελετή λήξης του φεστιβάλ

9.00 μ.μ. Προβολή «Ο Ξένος στον Ξένο. Δημήτριος Γαλανός, Μπενάρες» του Γιάννη Τριτσιμπίδα, 50’
Nτοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή ενός αξιόλογου έλληνα λογίου του 18ου αιώνα που αγάπησε βαθειά την Ινδία, μελέτησε τον ινδουισμό και έζησε τη ζωή του στον ιερότερο ινδουιστικό τόπο, το Μπενάρες πάνω στο Γάγγη, με οδηγό έναν σημερινό έλληνα μελετητή εγκατεστημένο στον ίδιο τόπο. Ο Δημήτριος Γαλανός (1760-1833) είναι ο επιφανέστερος κι ίσως ο μοναδικός έλληνας που συνέδεσε τ’ όνομά του με τις Ινδίες στα νεώτερα χρόνια και ο πρώτος έλληνας μελετητής της ινδικής γραμματείας.

Το αφιέρωμα θα κλείσει με συναυλία κλασσικής ινδικής μουσικής. Σιτάρ: Νεκτάριος Μητριτσάκης. Ώρα 10.00 μ.μ.