Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 11:21

Παρουσιάζεται το βιβλίο του Φίλιππου Παπαδημητρίου

Παρουσιάζεται το βιβλίο του Φίλιππου Παπαδημητρίου

Τη μελέτη του Φίλιππου Παπαδημητρίου «Ο λεξιλογικός δανεισμός της Ελληνικής προς την Αγγλική» παρουσιάζουν το Σάββατο 11 Μαρτίου στο καφέ «στο κύμα», ο Πολιτιστικός Αντίλογος και το βιβλιοπωλείο Bookmark...


Ο συγγραφέας έχει μελετήσει την υιοθέτηση εκ μέρους της αγγλικής γλώσσας δανείων από την ελληνική, καθώς επίσης και τον τρόπο που τα λεξιλογικά αυτά δάνεια ενσωματώθηκαν στο νέο τους γλωσσικό περιβάλλον. 
«Η αγγλική γλώσσα, κυρίως σε ένα συγκεκριμένο στάδιο της εξέλιξής της, αλλά και αργότερα, έως και την εποχή μας, υπήρξε ικανή, καθαρά από γλωσσολογική άποψη, να δέχεται και να ενσωματώνει τέτοιου είδους δάνεια. Είναι ενδιαφέρον να δούμε σε ποιες χρονικές περιόδους, για ποιους λόγους και με ποιους τρόπους αυτός ο δανεισμός έγινε πραγματικότητα».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Κατερίνα Μπάμπαλη, καθηγήτρια Αγγλικών και ιδιοκτήτρια Κέντρου Ξένων Γλωσσών και ο συγγραφέας.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο καφέ «στο κύμα», Ναυαρίνου 157, στην παραλία της Καλαμάτας, στις 7.30 το απόγευμα.

Ο Φίλιππος Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα και έλκει τη μεσσηνιακή του καταγωγή από την πλευρά της μητέρας του. Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, απ’ όπου αποφοίτησε ως αριστούχος, ενώ ειδικεύτηκε στη Μεθοδολογία της Διδασκαλίας στο Λονδίνο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στην Περιγραφική και Ιστορική Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, ως υπότροφος του Ιδρύματος Παπαδάκη. Εργάστηκε επί πολλά χρόνια στην Ελληνογαλλική σχολή Άγιος Ιωσήφ, σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και σε αγγλόφωνα κολλέγια, ενώ τα τελευταία 12 χρόνια διδάσκει στη δημόσια εκπαίδευση της Μεσσηνίας. Ζει στην Καλαμάτα και έχει μία κόρη, τη Σοφία, που σπουδάζει Ψυχολογία. Το καλοκαίρι του 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο «Παρατηρήσεις Από Ένα Λόφο», ενώ το δεύτερο πόνημά του, «Ο Λεξιλογικός Δανεισμός της Ελληνικής προς την Αγγλική», αποτελεί προϊόν αυστηρής και αντικειμενικής επιστημονικής έρευνας με βασικό κίνητρο να καταδείξει πώς η Ελληνική συνέβαλε στην αναβάθμιση της Αγγλικής από το επίπεδο μίας ταπεινής γερμανικής διαλέκτου σε παγκόσμιο επικοινωνιακό μέσο.