Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017 00:47

Ο Άγγελος Συρίγος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος θα βρεθεί σήμερα, Σάββατο, στην Καλαμάτα, προσκεκλημένος του βιβλιοπωλείου «Βιβλιόπολις», προκειμένου να μιλήσει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή και την κλιμάκωση της έντασης από την κυβέρνηση Ερντογάν...

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7.00 μ.μ. στο «Καφέ Σινέ» (συνοικισμός Αρμένικα). Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δικηγόρος Δημήτρης Καούνης, ενώ την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Σωτήρης Θεοδωρόπουλος.

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις προσδιορίζουν σταθερά την ελληνική εξωτερική πολιτική από τη γένεση του νεοελληνικού κράτους, ιδίως από την επομένη της Μικρασιατικής Καταστροφής το 1922 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 2010.

Ξεκινώντας από την τύχη των αιχμαλώτων μετά το 1922, ο καλεσμένος ομιλητής θα αναλύσει τη συνδιάσκεψη και τη συνθήκη της Λωζάννης, την περίοδο της ελληνοτουρκικής προσεγγίσεως κατά τον μεσοπόλεμο, το Κυπριακό από το 1955 μέχρι και τη διαχείριση μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, τη διαμάχη για την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, την αιγιαλίτιδα ζώνη, τον εναέριο χώρο και το FIR Αθηνών, το νομικό καθεστώς αλλά και την αντιμετώπιση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία, καθώς και το ζήτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Θα αναπτύξει επίσης τα σημερινά προβλήματα με τα κοιτάσματα αερίου της Κύπρου, τους αγωγούς υδρογονανθράκων, την ΑΟΖ και το Καστελόριζο» σημειώνεται στο δελτίο Τύπου.

Ο Άγγελος Συρίγος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1988. Το 1994 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ της Αγγλίας. Το 2002 εκλέχτηκε λέκτορας διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής. Εργάστηκε ως Research Fellow στο Research Centre for International Law του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ (1993-94), διετέλεσε Επιστημονικός Συνεργάτης του Κέντρου Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου (1999-2003) και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αναθεώρηση της νομοθεσίας στο Μαυροβούνιο και στο Αζερμπαϊτζάν (2000-2002) και είναι εταίρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου (1999- ). Έχει βραβευθεί το 1992 από την Ακαδημία Αθηνών για εργασία του σχετική με την οριοθέτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.