Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017 12:42

Μια ταινία για τη θέση της γυναίκας στο Ιράν

Με την πολυβραβευμένη ταινία «Offside» του Ιρανού σκηνοθέτη Jafar Panahi, συνεχίζεται το αφιέρωμα Μαρτίου της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης στη Γυναίκα. Η προβολή θα γίνει την Πέμπτη 16 Μαρτίου στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας…

«Έχοντας ως Δούρειο Ίππο το Ποδόσφαιρο, ο ακτιβιστής Ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί καταφέρνει να μας ενημερώσει για τα πλείστα κακώς κείμενα που προσπαθεί το Ιράν να κρύψει κάτω από τα -περσικά- χαλιά του. Έξι γυναίκες, μεταμφιεσμένες σε άνδρες με σκοπό να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τον προκριματικό αγώνα μεταξύ Ιράν και Μπαχρέιν για τα τελικά του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου του 2006, γίνονται αντιληπτές και συλλαμβάνονται. Παρόλα αυτά, δεν το βάζουν κάτω και θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο που διαθέτουν για να βιώσουν την εξέλιξη του παιχνιδιού.
Οι πρωταγωνίστριες μετατρέπονται σε σύγχρονες «Καλλιπάτειρες», και τονίζουν το ανισοβαρές και οξύμωρο status quo μίας ανδροκρατούμενης κοινωνίας που απέχει παρασάγγαςαπό την οποιαδήποτε μορφή ηθικής και δικαιοσύνης. Η κάμερα είναι μονίμως στο χέρι και η ταινία γυρίστηκε κατά τη διάρκεια του πραγματικού αγώνα, αποκλειστικά με ερασιτέχνες ηθοποιούς.
Το φιλμ απέσπασε πολλά βραβεία και υποψηφιότητες, με κορυφαία στιγμή του την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου του 2006».

Offside [2006]
Σκηνοθεσία: Jafar Panahi
Παίζουν: Sima Mobarak Shahi, Shayesteh Irani
Διάρκεια: 93 λεπτά
Χώρος προβολής: Αμφιθέατρο Θόδωρος Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο
Ώρα προβολής: 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ
Είσοδος ελεύθερη για νέους κάτω των 18 ετών