Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017 08:30

Εικόνες σε μπλε και λευκό

Την διακεκριμένη πιανίστρια Ερατώ Αλακιοζίδου φιλοξενεί σήμερα Κυριακή η «Άνοιξη των πλήκτρων», στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. «Εικόνες σε μπλε και λευκό - Pictures in blue and white» έχει τίτλο η βραδιά που περιλαμβάνει έργα Ελλήνων συνθετών του 21ου αιώνα και θα ξεκινήσει στις 8.00 στην αίθουσα συναυλιών...

Πρόκειται για ένα μουσικό οδοιπορικό που ξεκινά με έργα του καταξιωμένου Θόδωρου Αντωνίου και καταλήγει σε έργα ταλαντούχων συνθετών του σήμερα, δίνοντας το στίγμα διαφορετικών τρόπων γραφής των Ελλήνων συνθετών. Μέρος του προγράμματος αυτού, το οποίο περιλάμβανε και έργα Ελλήνων Συνθετών του 20ού αιώνα, παρουσιάστηκε το 2014 στην Ιταλία σε περιοδεία που πραγματοποίησε η πιανίστα προωθώντας τα έργα Ελλήνων δημιουργών.

Το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στην Καλαμάτα, αποτελεί επίσης μέρος του προγράμματος, το οποίο θα δισκογραφηθεί τον Ιούλιο του 2017 σε ξένη δισκογραφική εταιρία. Αρκετοί Έλληνες συνθέτες έχουν γράψει και αφιερώσει έργα στην πιανίστα Ερατώ Αλακιοζίδου. Στην Καλαμάτα, θα παρουσιαστούν έργα των Θ. Αντωνίου, Γ. Κουρουπού, Γ. Κουμεντάκη, Κ. Τσουπάκη, Λ. Χατζηλεοντιάδη, Σ. Γυφτάκη και Α. Νασοπούλου.

Eίσοδος ελεύθερη

Διοργάνωση: Φάρις Δήμου Καλαμάτας, Δημοτικό Ωδείο, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Φάρις, με χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια.

Βιογραφικό
Η Ερατώ Αλακιοζίδου ασχολείται ενεργά με την ανάδειξη έργων Ελλήνων συνθετών του 20ου & 21ου αιώνα από το 2000. Διακεκριμένοι Έλληνες συνθέτες έχουν αφιερώσει έργα τους προς τιμή της, τα οποία ή ίδια παρουσίασε σε πρώτες εκτελέσεις, ενώ παράλληλα το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα έργων κλασικής και σύγχρονης μουσικής. Με σπουδές στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ελβετία, μαθήτευσε δίπλα σε μεγάλους δασκάλους και παιδαγωγούς, μεταξύ άλλων τους Ελένη Παπάζογλου, Νίκο Αστρινίδη, Julia και Constantin Ganev, L. Boyadjieva, Lazar Berman και Roberto Szidon. Εμφανίζεται σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό συχνά, παρουσιάζοντας έργα σε πρώτες εκτελέσεις σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών και φεστιβάλ όπως Goldsmiths University, Izmir University, Autunno Musicale, Colletivo Ritualle, Sentieri Mediterranei, Klasik Keyfler Festival, Verona Conservatory Festival, “Ι Concerti del Chiosto”, Musica Polonica Nova, Fontation Pierre Gianada, Guarnerius Hall, Piannisimo Festival, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών & Θεσσαλονίκης, «Δημήτρια», Φεστιβάλ «Γιάννη Α. Παπαϊωάννου», Sani Festival κ.ά. Έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική, Βουλγαρική και Γερμανική Ραδιοτηλεόραση. Είναι ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνική διευθύντρια των συνόλων «Tangos a Cuatro» (2000), του ενόργανου συνόλου σύγχρονης μουσικής «Idee Fixe» (2004) και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας beartive (2013). Έχει δισκογραφήσει για τις εταιρίες Protasis Productions, ankh & Subways music. Η δισκογραφική παραγωγή με τίτλο «90th Birthday Anniversary-Nikos Astrinidis», με έργα μουσικής δωματίου του συνθέτη, ήταν υποψήφια το 2011 για τα βραβεία της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής στην κατηγορία «Δισκογραφική Παραγωγή Ελληνικού Ενδιαφέροντος». Πρόσφατα ηχογράφησε για την Odardek records έργα των A. Schnittke & G. Kancheli συμπράττοντας με το Lutoslawsky quartet, που θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2017. Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Συνθέρμια και του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης, ενώ παράλληλα διδάσκει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.