Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 19:41

“Το κιβώτιο” του Άρη Αλεξάνδρου στο ΔΗΠΕΘΕΚ

Έναν δυνατό θεατρικό μονόλογο με πολιτικό περιεχόμενο, μια παράσταση που παίζεται με επιτυχία για δεύτερη χρονιά στην Αθήνα, έχει προσκαλέσει στην Καλαμάτα ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας. Πρόκειται για «Το κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου, που θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο από τον θεατρικό οργανισμό «Νέος Λόγος», τη Δευτέρα 3 Απριλίου στις 8.30 το βράδυ. Η σκηνοθεσία είναι των Φώτη Μακρή - Κλεοπάτρας Τολόγκου και πρωταγωνιστεί ο Φώτης Μακρής...

Το έργο 
Στα τέλη του Ελληνικού εμφυλίου πολέμουμια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας. Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, ο ήρωας αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.

Ο Φώτης Μακρής ερμηνεύει, σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο, τον ταραγμένο αυτόν ήρωα που σταδιακά αμφισβητεί κάθε είδους πεποίθηση.«Το Κιβώτιο», είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το έργο ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο ως και καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία, αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.

Δραματουργική επεξεργασία - σκηνοθεσία:  Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου
Σκηνογραφία: Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική: Γιώργος Νινιός
Ομάδα θεατρολόγων: Μελίνα Πλαστή, Εύη Κουκοράβα, Μάρθα Κοσκινά

Εισιτήρια: 10 ευρώ κανονικό και 5 ευρώ για μαθητές, φοιτητές, ανέργους
Προπώληση στο βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις», Αριστομένους και Νικηταρά