Τρίτη, 18 Απριλίου 2017 18:33

Αναφορά στον Γκρέκο

Με το έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Αναφορά στον Γκρέκο» ανοίγει το Θεατρικό Φεστιβάλ στην Καλαμάτα. Θα δοθούν δύο παραστάσεις, την Πέμπτη 20 και την Παρασκευή 21 Απριλίου, στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο. Τον θεατρικό μονόλογο ερμηνεύει ο Τάκης Χρυσικάκος, ενώ μαζί του στη σκηνή είναι η μουσικός Γεωργία Νταγάκη με τη λύρα και το τραγούδι της...

Ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας χαρακτηρίζει το έργο ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μια «αναφορά» με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους και τις προσπάθειές του. Ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια και σταματά στην ημέρα της «κρητικής ματιάς» και στη σύλληψη της «Οδύσσειας». Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, καθώς και η Γεωργία Νταγάκη, που με τη λύρα και το τραγούδι της συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου.
Μια παράσταση, όπου μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) ο θεατής συναντά το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.
Συμμετέχει ο μουσικός Χρυσόστομος Καραντωνίου, παίζοντας κλασική κιθάρα.

Θεατρική προσαρμογή - σκηνοθεσία - εικαστικά: Τάκης Χρυσικάκος
Συνεργάτης - σκηνοθέτης: Εμμανουέλα Αλεξίου
Επιλογές τραγουδιών: Χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης - Γεωργία Νταγάκη
Φωτισμοί: Ντίνος Μεταλίδης

Ώρα: 21.00
Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ γενική είσοδος, 10 ευρώ φοιτητικό-ανέργων, δωρεάν είσοδος σε ΑμεΑ

Προπώληση εισιτηρίων:
Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, τηλ. 27210 - 87902
Βιβλιοπωλείο «Όλα Χαρτί», τηλ. 27210 - 63690
Πληροφορίες - κρατήσεις: Αρβανιτίδου Χρύσα, τηλ. 2310 - 257218

Διοργάνωση: "Όψεις Πολιτισμού", Δήμος Καλαμάτας - Κοινωφελής Επιχείρηση "Φάρις"