Σάββατο, 22 Απριλίου 2017 16:23

Με αφορμή το βιβλίο του Δημήτρη Μπάτση...

Στον Δημήτρη Μπάτση και το βιβλίο του «Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα» είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργανώνει το περιοδικό «Όριον», τη Δευτέρα 24 Απριλίου στις 8.00 το βράδυ, στο καφέ - μεζεδοπωλείο «Μπουκαδούρα», στην Καλαμάτα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει συζήτηση για το οικονομικό σχέδιο σχετικά με την εκβιομηχάνιση και την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας. Με το κοινό θα συνομιλήσουν ο Χρίστος Κοτσωνής και ο Δημήτρης Χελιδόνης...


Ο Δημήτρης Μπάτσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1916. Ο πατέρας του, Ναύαρχος Α. Μπάτσης, καταγόταν από τα Ψαρά και η μητέρα του, Αν. Πρίντεζη, από τη Σύρο. Σπούδασε Νομικά και Οικονομικά και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη Μαρξιστική Θεωρία. Ήταν συντάκτης του περιοδικού "Ανταίος", το οποίο κυκλοφόρησε μεταξύ 1945-1951. Στο βιβλίο του ''Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα'', κατέθεσε - σε συνεργασία με τον Σεραφείμ Μάξιμο - την αριστερή πρόταση για τη μεταπολεμική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας, προσχώρησε στην Εθνική Αντίσταση. Εκτελέστηκε στις 30 Μαρτίου 1952, μαζί με τους Νίκο Μπελογιάννη, Ηλία Αργυριάδη και Νίκο Καλούμενο.

"Το "Κατεστημένο" [...] είχε πολλές και μεγάλες ενοχές για να μπορέσει να σταθεί στο έργο του Μπάτση και να αντλήσει απ' αυτό έστω και λίγα διδάγματα. [...]
Ο αναγνώστης [...] δεν θα δυσκολευτεί να αναγνωρίσει πως σ' αυτή τη μελέτη του 1947 έχουν τεθεί τα βασικά προβλήματα ανάπτυξης μιας χώρας εξαρτημένης και υπανάπτυκτης, χώρας περιφερειακής", όπως θα λέγαμε σήμερα, και προτείνονται λύσεις επιστημονικά θεμελιωμένες και, μαζί, συγκεκριμένες".
(Έλλη Παππά, από την εισαγωγή στη έκδοση του 1977)

"Στο έργο του κ. Μπάτση, με σαφήνεια και απλότητα που πραγματικά αιχμαλωτίζουν, αναπτύσσονται οι απόψεις των τεχνικών για τις δυνατότητες της βαρειάς μεταλλουργικής και χημικής βιομηχανίας. Δίνονται τα συμπεράσματα των τεχνικών μελετών, αναφορικά με την ύπαρξη των προϋποθέσεων, δηλαδή του ορυκτού και ενεργειακού πλούτου, διατυπώνονται κρίσεις για την αξία των αριθμών που χαρακτηρίζουν τον όγκο των αποθεμάτων και το ενεργειακό δυναμικό. [...] Η βαρειά βιομηχανία σαν βασικός συντελεστής στην εσωτερική συγκρότηση και οργανική ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας είναι η κύρια οικονομική θέση του έργου".
(Ν. Κιτσίκης, από τον πρόλογό του στην πρώτη έκδοση, Μάιος 1947)"

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « “Λωξάντρα” με την Άννα Βαγενά Δεσποινίς Τζούλια »