Παρασκευή, 19 Μαϊος 2017 10:21

Οι αναμνήσεις ενός μαρκόνη

Το βιβλίο του Χρήστου Μαλανδράκη «Ταξιδεύοντας στα ραδιοκύματα - οι αναμνήσεις ενός μαρκόνη» παρουσιάζεται το Σάββατο 20 Μαΐου στην Καλαμάτα, στο ξύλινο σκάφος Albatros, στο λιμάνι...

«Όταν δεν υπήρχε δεύτερος μαρκόνης στο πλοίο για να σκαντζάρουμε βάρδιες, η ακρόαση του ασυρμάτου γινόταν όλο το 24ωρο. Θες από έγνοια, θες από συνήθεια, ακόμα και όταν κοιμόμουνα τα αυτιά μου τα είχα πάντα τεντωμένα. Είναι δύσκολο να σου πω τι σήμαινε για μένα αυτή η ακρόαση. Ο μαρκόνης δούλευε πάντα μόνος, κλεισμένος σε ένα στενόχωρο καμαράκι, συντροφιά με τα μηχανήματα. Γέμιζα λοιπόν τις ώρες μου ακούγοντας διάφορα μηνύματα.

Άγνωστες φωνές και άγνωστες γλώσσες, από κάπου κοντά ή από κάπου πολύ μακριά. Μηνύματα από άλλα βαπόρια, αλλά και από παράκτιους σταθμούς. Άκουγα ονόματα πλοίων, ναυλώσεις, προορισμούς.
Είχε τύχει να ακούσω και για ναυάγια, αλλά αυτό, όπως καταλαβαίνεις, δεν μου ήταν διόλου ευχάριστο...
Πάντα η θάλασσα ήταν συνυφασμένη με τη μοναξιά.Ιδίως στα μακρινά ταξίδια. Όταν φτάναμε πια σε λιμάνι, ήταν πραγματικά γιορτή. Να πλυθούμε, να ξυριστούμε, να βάλουμε τα καλά μας και να πατήσουμε ξανά το πόδι μας στη στεριά...».

Για το «Ταξιδεύοντας στα ραδιοκύματα» (εκδόσεις Γαβριηλίδης) θα μιλήσουν ο Άρης Μαλανδράκης, δημοσιογράφος, επιμελητής του βιβλίου, γιος του θανόντος συγγραφέα, και η Γκρέτα Χριστοφιλοπούλου, δημοσιογράφος του ναυτιλιακού ρεπορτάζ. Την εκδήλωση θα συντονίσει το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλος Γκραίκης.
Οργάνωση: βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις»
Επιμέλεια εκδήλωσης
: Σωτήρης Θεοδωρόπουλος

Ώρα: 8.00 μ.μ.