Κυριακή, 04 Ιουνίου 2017 07:50

Σαν καλοτάξιδο σκαρί

Έκθεση με τίτλο «Σαν καλοτάξιδο σκαρί» εγκαινιάζει την Τρίτη 6 Ιουνίου στις 7.00 το απόγευμα, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας, ο Παναγιώτης Σοφικίτης. Είκοσι τρία μοναδικά χειροποίητα ομοιώματα πλοίων της ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής, που έπλεαν στη Μεσόγειο από τους αρχαίους χρόνους έως τα τέλη του 19ου αιώνα...

Ο Παναγιώτης Σοφικίτης είναι φιλόλογος και ζει στην Καλαμάτα. Κατάγεται από τη Σκόπελο, από οικογένεια ναυτικών. Τα παιδικά του βιώματα, από τις ιστορίες του πατέρα του και τους ταρσανάδες της ιδιαίτερης πατρίδας του, επέδρασαν καθοριστικά στη μετέπειτα ενασχόλησή του με τη μικροναυπηγική τέχνη. Πρόκειται για την κατασκευή υπό κλίμακα ομοιωμάτων σκαφών με βάση υπαρκτό πρότυπο, τηρώντας αυστηρά τους κανόνες της ναυπηγικής, ώστε όλα τα εξαρτήματά τους να είναι λειτουργικά και το παραγόμενο μοντέλο να αποτελεί πιστό αντίγραφο του πρωτότυπου σκάφους. Η διαδικασία κατασκευής είναι δαπανηρή και χρονοβόρα αφού απαιτεί μήνες καθημερινής εργασίας, υπομονή, επιμονή και αγάπη για το αντικείμενο.

Έργα του Παναγιώτη Σοφικίτη βρίσκονται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας, στο Λαογραφικό Μουσείο Σκοπέλου και σε ιδιωτικές συλλογές.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Από Τρίτη έως Κυριακή: 09:00 - 14:00
Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη