Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 18:51

Αφιέρωμα στον Πέτρο Πικρό

Στον λογοτέχνη και δημοσιογράφο Πέτρο Πικρό (1894-1956) είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Ιουνίου στις 9.00 το βράδυ, στον πολυχώρο πολιτισμού «Μπουκαδούρα», στο Πάρκο Λιμενικού Καλαμάτας...

Ο Πέτρος Πικρός σπούδασε Ιατρική και Βιοχημεία στη Γαλλία και τη Γερμανία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και τη συγγραφή, ενώ το 1924 ήταν αρχισυντάκτης και υπεύθυνος της λογοτεχνικής ύλης στο «Ριζοσπάστη». Ωστόσο αργότερα ήρθε σε σύγκρουση με το ΚΚΕ και διαγράφηκε από το κόμμα ενώ σταμάτησε να εργάζεται στα έντυπά του.

Προερχόταν από εύπορη οικογένεια αλλά έτρεφε συμπάθεια για τους απλούς ανθρώπους του λαού και ιδίως τους παραστρατημένους, τους "παράνομους", τους ανθρώπους του περιθωρίου, τους οποίους θεωρούσε θύματα της αστικής τάξης. Μετέφρασε Γκόρκι, από τον οποίο πήρε και το ψευδώνυμό του (Γκόρκι θα πει «πικρός»), καθώς το πραγματικό του όνομα ήταν Ιωάννης Γεναρόπουλος. Ως δημοσιογράφος έγραψε από κριτική λογοτεχνίας μέχρι ανταποκρίσεις και ρεπορτάζ από την καθημερινή ζωή. Μερικά από τα βιβλία του: «Χαμένα κορμιά», «Σα θα γίνουμε άνθρωποι», «Τουμπεκί», «Ο άνθρωπος που έχασε τον εαυτό του», «Σπιναλόγκα».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στη «Μπουκαδούρα», θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά για τον Πέτρο Πικρό από τη σειρά «Εποχές και Συγγραφείς».