Κυριακή, 01 Οκτωβρίου 2017 12:59

Κλιματική αλλαγή και πολιτισμοί

Με το σοβαρό θέμα της κλιματικής αλλαγής ασχολείται αυτή τη φορά το «Καφέ της Επιστήμης» (Café - Neo). Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στις 7.00 το απόγευμα, στο Baba Yaga, στην Καλαμάτα, προσκεκλημένη ομιλήτρια θα είναι η Δρ Έλενα Ξοπλάκη, ερευνήτρια Κλιματολογίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Giessen στη Γερμανία. Η παρουσίασή της έχει τίτλο “Κλιματική αλλαγή και πολιτισμοί: αλληλεπιδράσεις στη διάρκεια των αιώνων”...

Σε μια πολύπλοκη γεωμορφολογικά περιοχή, όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος, αρχαίοι και ιστορικοί πολιτισμοί άνθισαν αλλά και καταστράφηκαν αναπτύσοντας μία συνεχή αλληλεπίδραση με το κλίμα και το περιβάλλον για περισσότερα από 6.000 χρόνια. Μέσα στη διάρκεια των αιώνων, οι πρώτοι αυτοί παγκόσμιοι πολιτισμοί αλλοίωσαν τα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα της Λεκάνης της Μεσογείου, ενώ επηρεάστηκαν καθοριστικά από τις αλλαγές του κλίματος. Κάποιες κοινωνίες δεν κατάφεραν να επιβιώσουν στις δυσμενείς κλιματικές συνθήκες, ενώ άλλες προσαρμόστηκαν, επιβίωσαν και συνέχισαν την πορεία τους στο χρόνο.
Μπορούμε να αντλήσουμε πολύτιμα μαθήματα από τους προγόνους μας; Ποιες ήταν οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν στο παρελθόν; Τι μας δείχνει το παρελθόν για το μέλλον; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε σήμερα και θα συνεχίσουμε να βιώνουμε τις επόμενες δεκαετίες και αιώνες. Η ικανότητα των ιστορικών κοινωνιών να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των κλιματικών μεταβολών, οι ιστορικές και φυσικές πηγές πληροφόρησης καθώς και τα παλαιο-κλιματικά μοντέλα που έχουν οι ερευνητές στη διάθεσή τους θα συζητηθούν σε αυτό το café-NEO” σημειώνεται στην πρόσκληση.