Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2017 00:56

Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης για το σχολείο

Το βιβλίο του εκπαιδευτικού, πολυγραφότατου συγγραφέα και διανοητή Σταύρου Ζουμπουλάκη “Για το σχολείο” (εκδόσεις Πόλις) παρουσιάζεται την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου στις 7.30 το απόγευμα στο Καφέ Σινέ της Καλαμάτας, στη Δυτική Παραλία - συνοικισμός Αρμένικα...

Με τον συγγραφέα θα συζητήσει ο εκπαιδευτικός, διευθυντής του 2ου Γενικού Λυκείου Καλαμάτας, Msc Ηθικής Φιλοσοφίας Θεόδωρος Σταυριανόπουλος. Την εκδήλωση διοργανώνει το βιβλιοπωλείο Βιβλιόπολις”.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Το δημοκρατικό σχολείο της νεωτερικότητας το διαπερνά μια αντινομία: έχει στόχο να διαπλάσει τον ελεύθερο πολίτη, την αυτόνομη ατομικότητα, τον άνθρωπο που σκέφτεται με το δικό του μυαλό, τον στόχο όμως αυτό τον επιδιώκει και τον πετυχαίνει δια της υποχρεωτικότητας και του αναγκασμού. Πράγματι, στο σχολείο, όπου ο μαθητής πηγαίνει θέλοντας και μη και όπου δεν έχει κανένα περιθώριο ουσιαστικής επιλογής, σε αυτόν ακριβώς τον χώρο του ετεροκαθορισμού, διαμορφώνεται -με τη συνδρομή προφανώς και άλλων εξωσχολικών παραγόντων- το ελεύθερο άτομο, η αυτόνομη ατομικότητα!
Το σχολείο είναι θεσμός μετάδοσης της γνώσης, παράδοσης -όπως σοφά λέγεται στην ελληνική γλώσσα η διδασκαλία- στους μαθητές του πολιτισμού των προγόνων. Το σχολείο δεν είναι θεσμός καινοτομίας, η καινοτομία ανήκει στους μαθητές αφού αποφοιτήσουν από αυτό. Κεντρική μορφή του σχολείου είναι ο δάσκαλος, που αναλαμβάνει την ευθύνη να διδάξει τον μαθητή, σε μια σχέση μαζί του εξ ορισμού ασύμμετρη.
Τα κείμενα του βιβλίου αυτού, όποιο κι αν είναι το θέμα τους, είναι όλα κείμενα ένθερμης αγάπης για το σχολείο και υπεράσπισής του. Υπερασπίζονται ένα σχολείο που λειτουργεί κανονικά, όπου ο δάσκαλος διδάσκει -και δεν επικοινωνεί απλώς με τα παιδιά- και οι μαθητές μαθαίνουν γράμματα - και δεν αποκτούν απλώς δεξιότητες.