Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017 02:13

«Ο ξένος» του Καμύ στη Λέσχη

«Ο ξένος» του Καμύ στη Λέσχη

Το αριστούργημα του Αλμπέρ Καμύ «Ο ξένος», σκηνοθετημένο από τον Λουκίνο Βισκόντι, θα προβάλει την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας...

«Ο Λουκίνο Βισκόντι τόλμησε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την υπαρξιακή αυτή νουβέλα με απόλυτο σεβασμό, τηρώντας τα λόγια του Οκτάβιο Παζ ότι “ο Καμύ δεν είναι φιλόσοφος, είναι καλλιτέχνης και γι’ αυτό τον ενδιαφέρει η Μορφή”, και για το λόγο αυτό σκηνοθετεί μια βαθιά ανθρωποκεντρική ταινία με λιτή, αφαιρετική και συμπυκνωμένη δομή, ώστε να καταφέρει να εκφράσει τον πυρήνα της φιλοσοφίας του έργου. Ακρογωνιαίος λίθος η εμβληματική ερμηνεία του Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.
Παρά το γεγονός ότι το εγχείρημα αυτό κληροδότησε στην ιστορία του κινηματογράφου ένα κορυφαίο έργο τόσο σκηνοθετικά όσο και ερμηνευτικά, η ταινία είναι σπάνια και παραγνωρισμένη. Προβλήθηκε ελάχιστες φορές, παραλείπεται κατά κανόνα σε κινηματογραφικά αφιερώματα και τις περισσότερες φορές δεν αναφέρεται καν στις φιλμογραφίες ούτε του Βισκόντι ούτε του Μαστρογιάνι» σημειώνεται στο δελτίο Τύπου της Νέα Κινηματογραφικής Λέσχης.

Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, ο Μερσώ, αρνείται τη συμβατικότητα της καθημερινής ζωής και αδιαφορεί για τις συναισθηματικές και ηθικές αξίες της κοινωνίας μέσα στην οποία ζει. Κατηγορείται όχι τόσο για το έγκλημα που έχει διαπράξει όσο για το ότι είναι διαφορετικός από τους ομοίους του, «ξένος» ανάμεσά τους. 

Ο ίδιος ο Καμύ έγραψε για το έργο του το 1954: «Αυτό που θα διαβάσει ο αναγνώστης στον Ξένο είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που, δίχως τίποτα το ηρωικό στη συμπεριφορά του, δέχεται να πεθάνει για την αλήθεια. Ένιωσα εξάλλου την ανάγκη να πω, κι ας μοιάζει παράδοξο, πως προσπάθησα ν' αποδώσω με τον ήρωά μου το μόνο Χριστό που μας αξίζει. Είναι φανερό λοιπόν, μετά τις εξηγήσεις μου, ότι το είπα χωρίς πρόθεση βλασφημίας, απλώς και μόνο με την κάπως ειρωνική τρυφερότητα που δικαιούται να νιώθει ένας καλλιτέχνης για τα πρόσωπα που δημιουργεί».

Θα προλογίσει η Νινέτα Σωτηράκη, καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας, προϊστάμενη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας. 

Ο Ξένος - Lo Straniero
Drama | 1967 | FR, IT | 104’
Σκηνοθεσία: Luchino Visconti
Παίζουν: Marcello Mastroianni, Anna Karina, Bernard Blier
21:30, Αμφιθέατρο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας
Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη για νέους κάτω των 18