Κυριακή, 07 Ιανουαρίου 2018 16:49

“Η Δίκη” στην Κινηματογραφική Λέσχη

Την ταινία του Όρσον Γουέλς «Η Δίκη», από το ομώνυμο βιβλίο του Φραντς Κάφκα, θα προβάλει την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, στο πλαίσιο του αφιερώματός της στη «Γραφειοκρατία»…

«Ο Γιόζεφ Κ. ξυπνάει ένα πρωί και βρίσκεται κατηγορούμενος για ένα έγκλημα που δεν γνωρίζει. Προσπαθώντας να μάθει την ακριβή κατηγορία που του έχουν προσάψει, ταλαιπωρείται σε μια αέναη δίκη και περιπλανιέται χωρίς ελπίδα στο δαιδαλώδες σύμπαν ενός γραφειοκρατικού εξουσιαστικού μηχανισμού.

Στα χρόνια της καλλιτεχνικής του ωριμότητας, το 1962, ο Orson Welles αποφασίζει να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ένα από τα πιο εμβληματικά βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας, την περίφημη «Δίκη» του Franz Kafka, χαρίζοντάς μας μια κατάμαυρη ταινία, βουτηγμένη στην ατμόσφαιρα του φιλμ νουάρ, επηρεασμένη από τον γερμανικό εξπρεσιονισμό. Η ταινία είναι μια ανοιχτή κριτική του συγγραφέα στην αδυναμία του ατόμου απέναντι στην εξουσία, στο Νόμο, στη γραφειοκρατία και, εν κατακλείδι, στο δαιδαλώδες ανθρώπινο κατασκεύασμα που λέγεται «δικαιοσύνη».

Η «Δίκη» γνώρισε μεγάλη οικονομική αποτυχία, που οφειλόταν αποκλειστικά στο αλλόκοτο και δύσκολο θέμα της. Οι μεν εξοικειωμένοι με τη λογοτεχνία του Κάφκα γοητεύτηκαν, αλλά ο πολύς κόσμος, ξέροντας τον σκηνοθέτη από προηγούμενες επιτυχίες του («Ο Πολίτης Κέιν», «Ο κύριος Αρκάντιν», «Ο Άρχοντας του Τρόμου») περίμενε κάτι ανάλογο και ξαφνικά βρέθηκε απέναντι στο ακατανόητο εκ πρώτης όψεως καφκικό σύμπαν.

Μπορεί ο «Πολίτης Κέιν» να είναι για πολλούς η καλύτερη ταινία του Welles, ο ίδιος πάντως υποστήριζε πως είναι η «Δίκη».

(Από το δελτίο Τύπου της Λέσχης)

ΠΕΜΠΤΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Η ΔΙΚΗ - LE PROCES 
Drama, Mystery, Thriller | 1962 | FR, IT | 119’
Σκηνοθεσία: Orson Welles
Παίζουν: Anthony Perkins, Arnoldo Foà, Jeanne Moreau

21:30, Αμφιθέατρο Θόδωρος Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη για νέους κάτω των 18