Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018 10:40

Διήμερο αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Διήμερο αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3
Σκηνή από την ταινία "Μια αιωνιότητα και μια μέρα"

Διήμερο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης στον κορυφαίο σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο διοργανώνουν σήμερα και αύριο στην Καλαμάτα η Ένωση Μεσσηνίων Συγγραφέων και η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη της πόλης. Οι εκδηλώσεις, στις οποίες θα παρουστούν η σύζυγός του Φοίβη και η κόρη του Ελένη, σκηνοθέτις, θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» του Εργατικού Καλαμάτας…

Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, στις 6.00 το απόγευμα θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για το έργο του σκηνοθέτη και ομιλίες:
Αιμιλία Κάραλη, Δρ Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, συγγραφέας, φιλόλογος: «Θ. Αγγελόπουλος: η κινηματογραφική πατρίδα των προσφύγων»
Κωστής Ζουλιάτης, μουσικός και σκηνοθέτης: «Ο κινηματογράφος πέρα από τα μηνύματα· η δημιουργία του Αγγελόπουλου ως μια περίπτωση ποιητικής ειδησεογραφίας»

Θα ακολουθήσει παρέμβαση από τον Χρίστο Κοντοβουνήσιο, πρέσβη επί τιμή, λογοτέχνη και τη Φοίβη Αγγελοπούλου, σύζυγο του σκηνοθέτη.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης θα αποκαλυφθεί αναμνηστική πλάκα στην είσοδο του αμφιθεάτρου «Θ. Αγγελόπουλος» του Εργατικού Κέντρου.

Την εκδήλωση θα συντονίσει συντονίζει το μέλος του Δ.Σ. της Ε.Μ.Σ., συγγραφέας, φιλόλογος, Βασίλης Μαστραγγελόπουλος.

Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου στις 8.00 το βράδυ, θα προβληθεί η ταινία του Θ. Αγγελόπουλου «Μια αιωνιότητα και μια μέρα», αφού προηγηθεί σύντομη εισήγηση για το έργο από τη σκηνοθέτιδα Ελένη Αγγελοπούλου, κόρη του Θ. Αγγελόπουλου.

Η είσοδος στην εκδήλωση και στην προβολή της ταινίας θα είναι ελεύθερη.

Οι προβολές του ντοκιμαντέρ και της ταινίας γίνονται με τη στήριξη της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας.

Το διήμερο των εκδηλώσεων τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας.

Μια αιωνιότητα και μια μέρα

Η υπόθεση της ταινίας περιστρέφεται γύρω από τον Αλέξανδρο (Bruno Ganz), έναν μεσήλικα συγγραφέα, ο οποίος ασχολείται με το ημιτελές ποίημα του Διονύσιου Σολωμού «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι». Προσπαθεί να βρει τις λέξεις που λείπουν, να τις συγκεντρώσει, αγοράζοντάς τες, όπως έκανε και ο Σολωμός για τις δικές του, σύμφωνα με μία επικρατούσα άποψη. Αυτές οι λέξεις μπαίνουν για τα καλά στο παζλ της συμπλήρωσης αυτού του ημιτελούς δημιουργήματος για να στιγματίσουν και τη ζωή του ίδιου του Αλέξανδρου. Αλλά οι δυνάμεις του έχουν πλέον εξαντληθεί και ο ίδιος, κουρασμένος και μεσόκοπος, βαδίζει προς τα μονοπάτια του θανάτου. Ο χρόνος που του απομένει ανήκει στις αναμνήσεις, στον απολογισμό μιας ζωής, γεμάτης από ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες και λάθος κινήσεις. Μια τυχαία συνάντηση μ' ένα μικρό άστεγο αγόρι, παιδί των φαναριών, θα του αλλάξει τις τελευταίες του στιγμές. Προσκολλάται σε αυτό το παιδί, αναβάλλει την «αναχώρησή» του και παρατείνει την αιωνιότητα κατά μία μέρα, για να μεταφέρει στο μικρό του φίλο κάτι από τη γνώση του, ν' αφήσει τα ίχνη του πάνω σε κάποιον, μέσα από το βλέμμα του οποίου θα σωθεί εκείνος που φεύγει.
Η Αιωνιότητα έλαβε διθυραμβικές κριτικές, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Εκτός από τις εξαιρετικές κριτικές, η ταινία έλαβε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών και το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής. Στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κέρδισε 7 βραβεία (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, μουσικής, καλύτερης υποστηρικτικής ηθοποιού, σχεδιασμού κοστουμιών και καλύτερης συλλογής διακόσμησης).
Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Πέτρος Μάρκαρης, Τονίνο Γουέρα
Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου
Πρωταγωνιστούν: Μπρούνο Γκαντς, Φαμπρίτσιο Μπεντιβόλιο, Ιζαμπέλ Ρενό, Αχιλλέας Σκεύης, Αλεξάνδρα Λαδικού, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ελένη Γερασιμίδου
(Οι πληροφορίες για την ταινία είναι από την el.wikipedia.org)