Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 10:17

“Ο μάγος του Οζ” στην Κινηματογραφική Λέσχη

Με το «Μάγο του Οζ» συνεχίζεται την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου το αφιέρωμα της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης στα «Χρώματα»…

«Η Dorothy, ένα ορφανό κορίτσι που περνά μια μονότονη ζωή στη φάρμα των θείων της, θα ζήσει την απόλυτη περιπέτεια, όταν ένας δυνατός άνεμος θα τη μεταφέρει στη μαγική Γη του Οζ.  

Η ταινία αποτελεί τη γνωστότερη και εμπορικότερη μεταφορά του μυθιστορήματος του L. Frank Baum «The Wonderful Wizard of Oz (1900)». Οι χαρακτήρες αρχέτυπα περαπλανιούνται σε ένα σχεδόν ψυχεδελικό σύμπαν με κάστρα, μάγισσες και μαγικά γοβάκια, συνθέτοντας μια από τις εξυπνότερες αλληγορίες για την ενηλικίωση. Η πρωτοποριακή για την εποχή της σκηνοθεσία, τα ειδικά της εφέ, τα εξωπραγματικά σκηνικά, η χρήση του τεχνικόλορ από τη μία, και η θαυμάσια πλοκή της με την έξοχη μουσική επένδυση από την άλλη, υφαίνουν ένα από τα ομορφότερα παραμύθια που απεικονίστηκε ποτέ στη μεγάλη οθόνη. Αποτέλεσε δε έμπνευση για πολλούς μεγάλους σκηνοθέτες του φανταστικού όπως, ο Guillermo del Toro και ο Peter Jackson.

Προτάθηκε για 6 βραβεία Όσκαρ, κερδίζοντας 2 (Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το «Over the Rainbow» και Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης), ενώ έχασε αυτό της καλύτερης ταινίας από το «Όσα Παίρνει ο Άνεμος». Το 1989 προστέθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ στο Εθνικό Αρχείο Κινηματογράφου ως «πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική», ενώ το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε το «Over the Rainbow» ως το καλύτερο κινηματογραφικό τραγούδι όλων των εποχών».

Ο ΜΑΓΟΣ ΤΟΥ ΟΖ - THE WIZARD OF OZ

Adventure, Family, Fantasy | 1939 | USA | 102’

Σκηνοθεσία: Victor Fleming, George Cukor

Παίζουν: Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger

21:30, Αμφιθέατρο Θόδωρος Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη για νέους κάτω των 18