Κυριακή, 01 Απριλίου 2018 00:39

Μια ταινία της Λέσχης για τον αυτισμό

Προβολή σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό διοργανώνει για σήμερα Κυριακή 1 Απριλίου στο Baba Yaga (Στοά Λόντου) η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, με αφορμή την Ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον Αυτισμό…

Στις 8.00 το βράδυ θα προβληθεί η ταινία του Λάσε Χάλστρομ «Τι βασανίζει τον Γκίλμπερτ Γκρέιπ» με τους Τζόνι Ντεπ, Λεονάρντο ντι Κάπριο κ.ά.
 
«Ο Gilbert Grape (Johnny Depp) ζει σε μια επαρχιακή πόλη της Αϊόβα και εργάζεται σε τοπικό μπακάλικο. Η μητέρα του μετά το θάνατο του συζύγου της μη μπορώντας να παρηγορηθεί αλλιώς, εκτός από το να τρώει, είναι πλέον υπέρβαρη και καθηλωμένη στον καναπέ. Ο Gilbert δεν έχει μόνο το πρόβλημα της φροντίδας της μητέρας του αλλά και την επίβλεψη των δύο αδελφών του καθώς και τη φροντίδα του αυτιστικού αδερφού του Arnie (Leonardo DiCaprio). Όταν ο έρωτας του χτυπάει την πόρτα, αυτά τα προβλήματα μοιάζουν να είναι αξεπέραστα.
 
Ο Lasse Hallstrom μας προσφέρει μια καθαρά ανθρωποκεντρική ταινία, προκαλώντας μας συναισθήματα που κυμαίνονται ανάμεσα στη θλίψη και το θυμό, τη συγκίνηση και την αγανάκτηση. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός της ταινίας: να μας κάνει να αμφιταλαντευτούμε ανάμεσα σε δύο αλήθειες, σε δύο πραγματικότητες, εκείνη που υπαγορεύει η αίσθηση του καθήκοντος και εκείνη που υπαγορεύει το εσωτερικό συναίσθημα ελευθερίας και παρορμητισμού κάθε νέου που έχει αφήσει πίσω του την εφηβεία, οδεύοντας σε ένα μέλλον από το οποίο μπορεί να διεκδικήσει τα πάντα.
 
Με όχημα τις σπουδαίες ερμηνείες των νεαρών πρωταγωνιστών της, η ταινία καταφέρνει να μιλήσει κατευθείαν στην καρδιά μας, θέτοντας ερωτήματα για τα ηθικά διλήμματα της ζωής και τη βαθύτερη ανάγκη για ελευθερία, που δεν περιγράφεται με λόγια, αλλά μπορεί να βιωθεί μόνο μέσα από τις πράξεις που καθορίζουν το μέλλον μας και το μέλλον όσων μπλέκονται στη ζωή μας.
 
Η ταινία σημείωσε ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία, εκπλήσσοντας κοινό και κριτικούς, ιδίως για την εμφάνιση του 16χρονου Leonardo DI Caprio, που με την ερμηνεία του, κέρδισε υποψηφιότητα β’ ανδρικού ρόλου για τα Οσκαρ και τις Χρυσές Σφαίρες».
(Από το δελτίο Τύπου της Λέσχης).