Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018 22:39

“Βυζαντινός Μελίρρυτος Πολιτισμός” από τη Σοφία Γερμανίδου

“Βυζαντινός Μελίρρυτος Πολιτισμός” από τη Σοφία Γερμανίδου

Το βιβλίο της αρχαιολόγου Σοφίας Γερμανίδου «Βυζαντινός Μελίρρυτος Πολιτισμός» παρουσιάζεται την Τετάρτη 2 Μαΐου στις 7.00 το απόγευμα στο αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης» της πανεπιστημιακής σχολής Καλαμάτας…

Πρόκειται για έκδοση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος και η συγγραφέας.
Την εκδήλωση διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μάνης και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας.

Από τον πρόλογο:
"Η μελισσοκομία είναι περισσότερο αναπτυγμένη στη βυζαντινή αυτοκρατορία από όσο στη βορειοδυτική Ευρώπη". Πρόκειται για μια συντομευμένη από τους σύγχρονους ιστορικούς διατύπωση πληροφορίας του 12ου αιώνα, που πάντα εξέπληττε και προβλημάτιζε. Η πηγή (την οποία προτείνω να ανακαλύψετε μελετώντας το παρόν έργο), αναφέρει πιο συγκεκριμένα ότι "οι μελισσοκόμοι στο "βασίλειο των Ελλήνων" καταφέρνουν να παράγουν νέα μελίσσια επτά με οκτώ φορές το χρόνο, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη βόρεια Γαλλία, όπου γίνονται τρεις, μόνον, ετήσιες αναπαραγωγές". Η μαρτυρία αυτή που επαναλαμβανόταν σταθερά από όλους μας (όσοι ασχοληθήκαμε κατά καιρούς με τη βυζαντινή μελισσοκομία), όντως προκαλούσε όχι μόνον την επιστημονική περιέργεια αλλά δημιουργούσε και την ανάγκη σχετικής έρευνας για επιβεβαίωση. Καθιστούσε μάλιστα επιτακτική την εκπόνηση μιας ειδικής μελέτης για τη βυζαντινή μελισσοκομία, που απουσίαζε, και κυρίως μια συγκριτική εξέτασή της με τη δυτική.