Σάββατο, 12 Μαϊος 2018 13:49

Ο Ιγκόρ Πέτριν στην Άνοιξη των Πλήκτρων

Έργα Τσαϊκόφσκι και Ραχμάνινοφ στην πιο αυθεντική τους μορφή, θα παρουσιάσει την Κυριακή 13 Μαΐου στις 9.00 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, ο σπουδαίος Ρώσος πιανίστας Ιγκόρ Πέτριν…

Πρόκειται για τις «Eποχές» έργο 37 του P.I. Tchaikovsky (1840-1893) και διάσημα πρελούδια και σπουδές του S. Rachmaninoff (1873-1943), που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο της «Άνοιξης των Πλήκτρων», σειρά πιανιστικών ρεσιτάλ που διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο και η Φάρις του Δήμου Καλαμάτας, με τη στήριξη του Συλλόγου Γονέων των Σχολών της Φάρις και χορηγία του Ιδρύματος Γ. και Β. Καρέλια.

Γεννημένος στη Σιβηρία, ο Ιγκόρ Πέτριν ξεκίνησε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Ρωσία και αντιπροσωπεύει τη Ρωσική Πιανιστική Σχολή. Έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ σε Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Νορβηγία, Ρωσία και ΗΠΑ. O Γαλλικός Τύπος τον περιέγραψε ως πιανίστα που «υπέταξε το ακροατήριο με την τεχνική του τελειότητα και τη σπάνια ευαισθησία του», ενώ ο Ρωσικός Τύπος ανέφερε για την εκτέλεση έργων του F. Liszt: «...εμφανίστηκε μπροστά στο κοινό ως ώριμος, καθιερωμένος μουσικός με λεπτό λυρισμό…».

Ο Ιγκόρ Πέτριν έχει καθιερωθεί στην Ελλάδα ως πετυχημένος καθηγητής. Κατά τη διάρκεια της παιδαγωγικής του σταδιοδρομίας ανέπτυξε δικό του σύστημα, βασισμένο κυρίως στη φιλοσοφία του παιξίματος του πιάνου του Heinrich Neuhaus. Εκτός από τη διδασκαλία δίνει συχνά ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου. Είναι κάτοχος του ανώτατου Διπλώματος με διάκριση από το περίφημο «Ωδείο Τσαϊκόφσκι» της Μόσχας, όπου σπούδασε με τον Valery Kastelski, έναν από τους τελευταίους μαθητές του διάσημου Heinrich Neuhaus. Από το 2003 εργάζεται στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κατέχοντας σήμερα τη θέση Αναπληρωτή Καθηγητή.