Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018 19:19

Ο Γάλλος Ολιβιέ ντε Σαγκαζάν στο Φεστιβάλ Χορού

Μια ιδιαίτερη παράσταση που απευθύνεται σε ηλικίες άνω των 16 είναι το «Transfiguration» (Μεταμόρφωση), με το οποίο ξεκινά την Παρασκευή 13 Ιουλίου το πρόγραμμα του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας…

«Το Transfiguration αφηγείται την ιστορία της ανεκπλήρωτης επιθυμίας του ζωγράφου και γλύπτη να εμφυσήσει ζωή στο δημιούργημά του. Σε μια χειρονομία απελπισίας, καλύπτει με πηλό το κεφάλι του, θάβοντας έτσι τον εαυτό του, εξαλείφοντας την ταυτότητά του, μεταμορφωνόμενος σε ζωντανό έργο τέχνης. Το υλικό όμως του κρύβει το φως και τον αναγκάζει να στρέψει το βλέμμα βαθιά μέσα του.

Σε μια συγκλονιστική παράσταση, ο Olivier de Sagazan [Ολιβιέ ντε Σαγκαζάν] αλλάζει ταυτότητες επί σκηνής – από άνθρωπος σε ζώο και από ζώο σε διάφορα υβριδικά πλάσματα. ∆ιαπερνά, ξεκολλά και αφαιρεί τα στρώματα του πηλού από το πρόσωπό του, σε μια αγωνιώδη αναζήτηση νέας ουσίας και μορφής. Ο Sagazan δηλώνει σχετικά: “Με αφήνει κατάπληκτο το πόσο φυσιολογικό, ακόμη και ασήμαντο, θεωρούν οι άνθρωποι το γεγονός ότι είναι ζωντανοί”. Στο Transfiguration, ανασημασιοδοτεί την έννοια της ζωής, προσφέροντας μια συναρπαστική, ενοχλητική αλλά και συγκινητική ματιά σε μια εναλλακτική αντίληψη του εαυτού, απελευθερωμένου από αναστολές».

Βιογραφικό

Ο Ολιβιέ ντε Σαγκαζάν γεννήθηκε στο Κονγκό και μεγάλωσε στη Γαλλία. Σπούδασε Βιολογία, αλλά εδώ και δύο δεκαετίες έχει αφιερωθεί στην τέχνη. Στο έργο του, ο Sagazan διερευνά το σώμα του καθώς και τις δομές που καθορίζουν το άτομο, όπως οι επιταγές της κοινωνίας, του πολιτισμού και της Ιστορίας. Η δημιουργική διαδικασία του καλλιτέχνη συνίσταται στην τοποθέτηση και διαδοχική αφαίρεση στρωμάτων πηλού έως ότου αποκαλυφθεί ένα άγριο, αρχέγονο και απελευθερωμένο άτομο.

Η σειρά έργων Transfiguration δημιουργήθηκε το 1999 και καταπιάνεται με την αναζήτηση της σαμανιστικής, ζωώδους και αδάμαστης ουσίας της ανθρώπινης φύσης.

Εκτός από τις σκηνικές του εμφανίσεις, έχει εμφανιστεί επίσης στην κινηματογραφική ταινία Samsara του Ron Fricke, την τηλεοπτική σειρά Channel Zero του Nick Antosca, σε βιντεοκλίπ των Mylène Farmer και FKA Twigs καθώς και σε ταινία μόδας με τους Nick Knight και Gareth Pugh.

Διάρκεια: 45’

∆εν επιτρέπεται η είσοδος σε ανηλίκους κάτω των 16 ετών.

Ερμηνεύει ο Olivier de Sagazan

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Gaelle de Sagazan

Παραστάσεις

Παρασκευή 13 και Σάββατο 14.7

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Στούντιο | 20:00

Εισιτήρια 

kalamatadancefestival.gr, tickets.public.gr, ticketservices.gr, Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας 10.00 - 13.00, 18.30 - 21.00, τηλ. 27211 81030