Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018 19:29

Πρεμιέρα Φεστιβάλ Χορού με “Ελεύθερη πτώση”

Επίσημη πρεμιέρα με την παράσταση «Free Fall» της ισπανικής ομάδας του Σαρόν Φρίντμαν, κάνει την Παρασκευή 13 Ιουλίου το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. «Μια ιδιαίτερη χορογραφία, μείγμα ισραηλινού φολκλόρ, σύγχρονου χορού και μπαλέτου», όπως έγραψε το dancepress.gr...

«Ο Sharon Fridman [Σαρόν Φρίντμαν] δημιουργεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χορογραφία για πέντε επαγγελματίες χορευτές και είκοσι ερασιτέχνες.

Η πτώση, η καθετότητα, η επαφή, η αναγκαιότητα και η ώθηση είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το Free Fall, μια γεμάτη τόλμη χορογραφία που δοκιμάζει τα όρια της σταθερότητας.

Η πτώση γίνεται μια συνεχής αφετηρία από την οποία γεννιέται μια απέραντη ποικιλία κινήσεων, καθώς το σώμα αντιστέκεται στην απώλεια της όρθιας θέσης. Ο επαναλαμβανόμενος χωρισμός και η επανένωση των σωμάτων δημιουργούν δυνατές εικόνες και ενεργοποιούν σύνθετες και λεπταίσθητες δυναμικές. Η πρώτη ύλη για τη σύνθεση της κίνησης είναι η φυσική κίνηση, από την οποία αναδύεται ένας ουσιαστικός χορός, απογυμνωμένος από τεχνάσματα και πόζες.

Στην αναζήτηση της αληθινής δεξιοτεχνίας, η ειλικρίνεια πηγάζει από τον βαθύ σύνδεσμο του καλλιτέχνη με αυτό που εκφράζει.

Παγιδευμένο σε έναν φαύλο κύκλο πτώσης και επανόρθωσης, το Free Fall είναι μια εκπληκτική παράσταση που μας καλεί να ανακαλύψουμε εμείς οι ίδιοι αν είναι πράγματι δυνατή μια ελεύθερη πτώση».
(Από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ).

Η ομάδα σύγχρονου χορού Compañía Sharon Fridman ιδρύθηκε το 2006 στη Μαδρίτη. Καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας είναι ο Sharon Fridman [Σαρόν Φρίντμαν], του οποίου έργα έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ και αίθουσες παραστάσεων σε Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Κολομβία, Ν. Κορέα και Σιγκαπούρη. Οι δημιουργίες του έχουν βραβευθεί, μεταξύ άλλων, στο ∆ιαγωνισμό Χορογραφίας Μπούργος - Νέας Υόρκης, στον ∆ιεθνή ∆ιαγωνισμό Χορογραφίας «Αλίθια Αλόνσο», το ∆ιαγωνισμό Χορογραφίας της Μαδρίτης, στη ∆ιεθνή Συνάντηση Θεάτρου και Χορού της Χουέσκας, την Πλατφόρμα Χορού της Βέρνης, τη διοργάνωση Max Award 2015. Η δουλειά της ομάδας βασίζεται σε τρεις άξονες: τον κώδικα επικοινωνίας, την κοινωνική διάσταση του χορού και την κατάργηση της σύμβασης «σκηνή-θεατής» («σπάσιμο του τέταρτου τoίχου»). Πολλές διεθνείς ομάδες έχουν εντάξει στο ρεπερτόριό τους έργα της Compañia Sharon Fridman (Εθνικό Μπαλέτο της Παραγουάης, Kukai Dantza-Ισπανία, ομάδα χορού Vertigo-Ισραήλ, Compagnie Jus de la Vie-Σουηδία, Compañía Nacional de Danza-Ισπανία).

Διάρκεια: 60’

Καλλιτεχνικός διευθυντής: Sharon Fridman

Χορογραφία: Sharon Fridman σε συνεργασία με τους χορευτές

Χορευτές: Tania Garrido, Richard Mascherin, Lucía Montes, Melania Olcina, Juan Carlos Toledo

Δραματουργία: Antonio Ramírez-Stabivo

Πρωτότυπη μουσική: Luis Miguel Cobo & Idan Shimoni

Κοστούμια: MIZO, by Inbal Ben Zaken

Φωτισμός: Sergio García, Shahar Werechson

Live προβολές: Ofer Smilansky

Ήχος: Iñaki Ruiz Maeso

Γραφιστικός σχεδιασμός: oficina 4play

Βίντεο: Damián Varela, Eva Viera

Φωτογραφίες: Ignacio Urrutia

Παραστάσεις

Παρασκευή 13 και Σάββατο 14.07

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Κεντρική σκηνή | 22:00

Εισιτήρια

kalamatadancefestival.gr, tickets.public.gr, ticketservices.gr, Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας 10.00 - 13.00, 18.30 - 21.00, τηλ. 27211 81030