Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2018 19:44

Η ιστορία του ελληνικού λόγου με μια λύρα

Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, στα όρια του Δήμου Οιχαλίας με την Τριφυλία και την Ολυμπία, θα γίνει το Σάββατο το βράδυ το “σκηνικό” μιας μουσικής εκδήλωσης που με πρωταγωνίστρια τη λύρα θα υποβάλει το κοινό στην ιστορία του ελληνικού λόγου. Στις εννιά το βράδυ του Σαββάτου 11 Αυγούστου θα παρουσιαστεί στον αρχαιολογικό χώρο η “Αλφάβητος” του συνθέτη Παντελή Παυλίδη, με το συγκρότημα “Ευδουσιν”. Είναι εκδήλωση του Δήμου Οιχαλίας και η είσοδος θα είναι ελεύθερη...

Οι συντελεστές της μουσικής εκδήλωσης θα είναι:


Παν Καπερνεκα: τραγούδι, αυλός, μπανσούρι, βαλίχα
Ευάγγελος Κοντόπουλος:  κοντραμπάσο
Αρετή Μίγγου: κρουστά
Κλεονίκη:  τραγούδι, κρόταλα, χορός
Ορφέας  Παυλίδης: ψηφιακά μέσα
Παντελής  Παυλίδης: λύρα, τραγούδι
Η ΑΛΦΑΒΗΤΟΣ, σε απόδοση του Παντελή Παυλίδη είναι μία αφήγηση της ελληνικής μουσικής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Με τον παλμό  της η Λύρα, αναδεικνύει  τις κορυφαίες στιγμές του Ελληνικού Λόγου, επιλεγμένα αποσπάσματα από τα Ομηρικά Έπη, τη Θεογονία του Ησιόδου και της Αρχαίας Ελληνικής λυρικής ποίησης της Σαπφούς, του Αλκαίου, του Αλκμάνος, του Αριστοτέλη και άλλων ποιητών, καθώς και της  Βυζαντινής ψαλτικής τέχνης και της δημοτικής παράδοσης, που έφθασαν μέχρι τις μέρες μας και εξακολουθούν να μας συγκινούν.
Η σκηνή ενισχύεται οπτικά με προβολή ψηφιακών γραφικών, ειδικά σχεδιασμένων για την παράσταση, που πάλλονται  δυναμικά από τον ήχο της Λύρας. Ιερογλυφικά που σχηματίζουν ναούς και αγάλματα, νότες και αστερισμούς, μεταφέρουν το αθέατο σύμπαν της ελληνικής μουσικής.
Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Οιχαλίας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Η Τράπεζα Αλληλεγγύης της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Οιχαλίας θα συγκεντρώνει, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τρόφιμα, ρούχα και υποδήματα προκειμένου να προσφερθούν σε άπορες οικογένειες του Δήμου.