Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018 02:54

Αρχαία Μεσσήνη - Βερόνα - Ταραγόνα

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
Τι συνδέει τα θέατρα της Αρχαίας Μεσσήνης, της Βερόνας στην Ιταλία και της Ταραγόνας στην Ισπανία; Θα το δούμε το απόγευμα της Παρασκευής 28 Σεπτέμβρη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας για τον γιορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς…

Ο γιορτασμός γίνεται από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ ο τίτλος της εκδήλωσης που θα γίνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας ειναι «Αρχαία Μεσσήνη – Βερόνα – Ταραγόνα: διασυνδέσεις και πολιτιστικές αναζητήσεις. Τρεις πόλεις σε μια κοινή αφήγηση».

Όπως σημειώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, “στόχος του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι η βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς,  η ευαισθητοποίησή τους σε αυτά τα θέματα, η ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης, του διαπολιτισμικού διαλόγου και η ενθάρρυνση των διασυνοριακών συνεργασιών. Για τη διετία 2017-2018 το θέμα του εορτασμού στην Ελλάδα ονομάζεται «ΠΟΛ(ε)ΙΣ». Πόλεις παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες είναι οι πρωταγωνίστριες του εορτασμού. Με το παρελθόν που κουβαλούν προτείνουν μια διαφορετική αφήγηση της ιστορίας,  της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Θα παρουσιαστούν οι τρισδιάστατες εικονικές αναπαραστάσεις των θεάτρων της αρχαίας Μεσσήνης (Ελλάδα), του Ρωμαϊκού θεάτρου της Βερόνας (Ιταλία) και του αμφιθεάτρου της Ταραγόνας (Ισπανία) που δημιουργήθηκαν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας ED MONDO στο πλαίσιο υλοποίησης του  Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ «Archaeοschool for the Future: a sustainability approach» (2015-2018).

Θα ακολουθήσει θεματική ξενάγηση σε εκθέματα από την αρχαία Μεσσήνη από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, συζήτηση για το θέμα και εκπαιδευτική δράση για τους συμμετέχοντες.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας την Παρασκευή στις 28 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 6-8 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο  για το κοινό της εκδήλωσης.

Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού 29 & 30/09/2018 η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας θα είναι ελεύθερη.

Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας : Αγ. Ιωάννου και Μπενάκη, Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας

Τηλ. Επικοινωνίας : 27210-63100”.