Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 13:49

Δύο ταινίες του Θόδωρου Μαραγκού

ΑΠΟΨΕ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΗ 
Την πάντα επίκαιρη ταινία “Μάθε παιδί μου γράμματα” και την ταινία “Εν Δυνάμει”, φετινή παραγωγή, παρουσιάζουν απόψε, Τετάρτη 17 Οκτώβρη, η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας με τη συνεργασία της Filmhouse/Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, παρουσία του δημιουργού των δύο κινηματογραφικών έργων, Θοδωρή Μαραγκού, ο οποίος και θα συνομιλήσει με το κοινό…

Η προβολή της πρώτης ταινίας θα ξεκινήσει στις εφτά το απόγευμα και της δεύτερης στις εννιά το βράδυ, ενώ η συζήτηση με τον Θόδωρο Μαραγκό θα γίνει στο ενδιάμεσο. Η τιμή εισόδου είναι 5 ευρώ...

Η Filmhouse/Νέα Κινηματογραφική Λέσχη γράφει για τις δύο ταινίες:

Μάθε Παιδί Μου Γράμματα (1981)

Μοναδική στο είδος της κοινωνική κωμωδία που απέσπασε τέσσερα βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1981, Α´ γυναικείου ρόλου στην Άννα Μαντζουράνη, Α´ ανδρικού ρόλου στο Βασίλη Διαμαντόπουλο, σκηνογραφίας και ειδικό βραβείο ερμηνείας στο Νίκο Καλογερόπουλο και γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Η ταινία ασκεί έντονη κριτική στην μεταπολιτευτική ελληνική κοινωνία, με τις έντονες ιδεολογικές αγκυλώσεις και παράλληλα τονίζει την αδυναμία και την έλλειψη βούλησης από το ελληνικό κράτος να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε ένα χωριό της ορεινής Αρκαδίας (η ταινία έχει γυριστεί στη Στεμνίτσα, τη Δημητσάνα και άλλα χωριά της περιοχής) λίγο μετά τη μεταπολίτευση. Τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου πεσόντων κατά την Κατοχή αναστατώνουν την τοπική κοινωνία, καθώς παραλείπεται το όνομα του Χρήστου Καναβού, ενός κομμουνιστή αντιστασιακού που σκοτώθηκε στην περιοχή. Ο Περικλής (Β. Διαμαντόπουλος), συντηρητικός διευθυντής του Γυμνάσιου, έρχεται σε σύγκρουση τόσο με τη γυναίκα του Ελπίδα (Α. Ματζουράνη) όσο και με τους δυο γιους του Σωκράτη (Ν. Καλογερόπουλος) και Δημοσθένη (Κ. Τσάκωνα) που υπερασπίζονται το δικαίωμα της Χρυσάνθης (Ειρήνη Καζάκου) και της οικογένειάς της να καταθέσουν στεφάνι στη μνήμη του Καναβού.

 

21:00 Εν Δυνάμει (2018)

Η ταινία «Εν δυνάμει» γυρίστηκε στα Μέγαρα, στην Κορινθία και στους Αγίους Θεοδώρους. Οι ήρωες είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι που έχουν έρθει αντιμέτωποι μεταξύ άλλων και με την Μάστιγα της οικονομικής Κρίσης και όλων των επακόλουθων αυτής. Προσπαθούν με διάφορους τρόπους να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της καθημερινότητας, στις ψεύτικες υποσχέσεις αλλά και να προασπίσουν το θεσμό των ανθρωπίνων σχέσεων ! Ο Θόδωρος Μαραγκός, σκηνοθέτης της εμβληματικής ταινίας « Μάθε παιδί μου γράμματα» έχει στο ενεργητικό του πολλές ταινίες με έντονο το στοιχείο του Χιούμορ αλλά και του πολιτικού χαρακτήρα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν : « Πώς να σωπάσω», « Ο Ισοβίτης», « Μπεε!» και πολλές ακόμα. Το θέμα της ταινίας έχει να κάνει με το πώς ο καθένας μας αλλά και όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε τις ακραίες και δύσκολες καταστάσεις που ζούμε μέσα στο σπίτι μας. Το «ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ» είναι ταινία μυθοπλασίας κοινωνικού χαρακτήρα και προσεγγίζει το θέμα με αισιόδοξη ματιά. Συνδυάζει την δράση με το χιούμορ και απευθύνεται σε όλους.

 

www.filmhouse.gr

#kalamatacinema

#filmhouse

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το μαγκάλι Η ιστορία της ναυπηγικής στην Πύλο »