Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019 10:21

Ο άρχοντας των μυγών

FILMHOUSE//ΝΕΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Με το μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Γκόλτινγκ, που έγινε ταινία από τον Πίτερ Μπρουκ, “Ο άρχοντας των μυγών - Lord of the flies”, συνεχίζονται απόψε, 17 Γενάρη 2019, οι προβολές της Filmhouse//Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας με θεματική “Σινεμά και λογοτεχνία”...

Η προβολή θα γίνει στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, στις 9:30 το βράδυ και θα προλογίσει ο Φίλιππος Λάππας, δημιουργός της Λέσχης Ανάγνωσης “Βιβλιολογία Καλαμάτας”. Τιμή εισιτηρίου 4 ευρώ και ελεύθερη για νέους κάτω των 18 ετών.

Ένα αεροπλάνο που μεταφέρει Βρετανούς μαθητές, πέφτει σε ένα ακατοίκητο τροπικό νησί. Τα παιδιά μένουν μόνα τους και θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν στο άγριο περιβάλλον μέχρι να έρθουν διασώστες. Αρχικά προσπαθούν να διατηρήσουν τον πολιτισμό στον αφιλόξενο και «απολίτιστο» νέο τόπο. Όμως σταδιακά σχηματίζονται δύο στρατόπεδα: αυτό του Ραλφ που είναι υπέρμαχος του «πρέπει» και εκείνο του Τζακ που πρεσβεύει το «θέλω», ολισθαίνοντας συνεχώς σε μια άγρια κατάσταση. Η κατάσταση κλιμακωτά, θα οδηγηθεί σε τραγικά μονοπάτια όπου χάνεται κάθε έλεγχος και κάθε αναστολή.

Ο Πίτερ Μπρουκ κινηματογραφεί με απόλυτη πιστότητα το ομώνυμο, σκληρό  μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Γκόλντινγκ παρουσιάζοντας το πόσο εύκολα μπορεί να οδηγηθεί ο άνθρωπος από την πολιτισμένη στην άγρια, απολίτιστη κατάσταση. Καυτηριάζει συμπεριφορές, αντιλήψεις, ταμπού και πρακτικές, που συναντάμε τόσο στον σύγχρονο όσο και στον αρχέγονο κόσμο. Οι νεαροί μαθητές απαλλαγμένοι από την ενήλικη κηδεμονία, άγρια ελεύθεροι και αβοήθητοι την ίδια στιγμή, πασχίζουν να αυτοοργανωθούν και φλερτάρουν με την αποκτήνωση.

Η ταινία υπήρξε υποψήφια για το βραβείο του Χρυσού Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1963.   

www.filmhouse.gr

#kalamatacinema

#filmhouse