Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 13:33

Σπυρίδων Φέγγος δε Βιτ

Το είχε ετοιμάσει ο ίδιος μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, χωρίς να το εκδώσει. Το βιβλίο με την ποιητική συλλογή “Λήροι” εκδόθηκε μετά το θάνατο του “παράδοξου” και πνευματώδους Σπύρου Φέγγου (Σπυρίδων Φέγγος δε Βιτ), από τους φίλους του. Η παρουσίαση θα γίνει απόψε, 1η Φλεβάρη 2019, στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας…

Στην παρουσίαση συμμετέχουν η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, οι εκδόσεις “Απόπειρα”, η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας και η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας.

Θα συζητήσουν οι:

Χρήστος Κυβέλος, βιολόγος- εικαστικός,

Γιώργος Γούλας, συγγραφέας- εκδότης του περιοδικού "Big Bang",

Νίκος Ξυδάκης, δημοσιογράφος-βουλευτής,

ενώ θα υπάρξουν και προβολές video από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη.

“Ο Σπυρίδων Φέγγος δε Βιτ γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη στη Μεσσηνία. Τα στιχάκια αυτού του βιβλίου τα έγραψε, μαζί με άλλα παρόμοια, πριν μερικά χρόνια, ως διασκέδαση, και ως αντιπερισπασμό προς κάποιες απρόοπτες και ασφυκτικές οικογενειακές περιπέτειες. Το ενδεχόμενο της δημοσίευσής τους τέθηκε αναπόφευκτα από νωρίς, αλλά ο συγγραφέας τους δεν το αποφάσιζε. Αυτός ο άνθρωπος που στηριζόταν στη λογική όπως ο τυφλός στο μπαστούνι του, και πίστευε βαθειά στην αξία του λογοτεχνικού κανόνα, χωρίς να αγνοεί καθόλου τη σύμφυτη αυταρχικότητά του, είχε ένα έντονο ενδιαφέρον για το παιγνιώδες.”  Πρόδρομος Ιωαννίδης

Σπύρος Φέγγος (1957–2018)

Ο Σπύρος Φέγγος υπήρξε ταυτόχρονα συγγραφέας, εικαστικός, μουσικολόγος και μεταφραστής.

Ήταν πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός (ΑΠΘ) και κάτοχος B.A. (Hons) in Humanities, Diploma in European Studies και M.A. in English Literature (Open).

Από τα τέλη της δεκαετίας του 70’ συνεργάστηκε με διάφορα περιοδικά (μεταξύ των οποίων τα Τζαζ & Jazz, Συν και Πλην, Προοπτική, Ήχος, Big Bang, Highlights), γράφοντας άρθρα και κριτικές, κυρίως για τη σύγχρονη jazz / αυτοσχεδιαστική μουσική και την πρωτοπορία, αλλά επίσης ποιήματα, διηγήματα και πειραματικά κείμενα.

Άφησε ένα αξιόλογο μεταφραστικό έργο που περιλαμβάνει έναν αριθμό από δημοσιευμένα άρθρα και τα παρακάτω βιβλία: Frank Kofsky, Ο Μαύρος Εθνικισμός και η Επανάσταση στη Μουσική (Σειρά Αυτοσχεδιασμός), Francis Bacon, Δοκίμια (Εκδόσεις Ζήτρος), Charles Ives, Δοκίμια πριν τη Σονάτα (Άκρον).

Υπήρξε ακόμα συνεργάτης και μέλος του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας (ΚΣΥΜΕ).

Την τελευταία δεκαετία αφιερώθηκε στο εικαστικό του έργο πραγματοποιώντας ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Ταυτόχρονα δίδασκε λογοτεχνία σε ανοιχτό κύκλο μαθητών.