Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019 23:11

«Το Αίνιγμα του Γυρισμού» του Ντανύ Λαφερριέρ

«Το Αίνιγμα του Γυρισμού» του Ντανύ Λαφερριέρ

ΛΑΪΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Το βραβευμένο βιβλίο του Ντανύ Λαφερριέρ με τίτλο «Το Αίνιγμα του Γυρισμού» παρουσιάζουν οι  εκδόσεις ΘΙΝΕΣ, στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας την Παρασκευή 22 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα. Ο συγγραφέας είναι από την Αϊτή, την πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και η εκδήλωση της βιβλιοπαρουσίασης συνδέεται και με τη σχετική επέτειο…

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Σταύρος Αράπογλου, Φιλόλογος του 2ου Γυμνασίου Καλαμάτας, και η Έφη Κουτρίκα, Φιλόλογος του Γυμνασίου Θουρίας. Την εκδήλωση συντονίζει η Ευαγγελία Παναγάκη, Εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Κάμπου.

«Το αίνιγμα του γυρισμού», το οποίο βραβεύτηκε το 2009 με το γαλλικό λογοτεχνικό βραβείο Médicis, είναι το μυθιστόρημα της επιστροφής του αφηγητή στην πατρίδα του, την Αϊτή, μετά από τριάντα τρία χρόνια ζωής στο Μόντρεαλ. Με μεγάλη δόση αφηγηματικής ευρηματικότητας, μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας,  ο αφηγητής σκιαγραφεί την Αϊτή του τότε και του τώρα και αναζητά τα στοιχεία που συνθέτουν τις πολλαπλές ταυτότητές του, επιδιώκοντας να συμφιλιώσει την χώρα των παιδικών του χρόνων µε τη χώρα που αντικρίζει στον γυρισμό.

Ο ίδιος ο συγγραφέας έχει πει για το βιβλίο του: «Αν και ο δικτάτορας με πέταξε έξω από την πόρτα της χώρας, εγώ μπήκα από το παράθυρό της, μέσω της συγγραφής. Μετέτρεψα την τιμωρία τους σε παγκόσμια αναδημιουργία».

Ο Ντανύ Λαφερριέρ γεννήθηκε το 1953 στο Πορτ-ο-Πρενς της Αϊτής και από το 1976 ζει στο Μόντρεαλ του Καναδά. Εισέρχεται στον χώρο της λογοτεχνίας το 1985, µε το πρώτο του µυθιστόρηµα «Πώς να κάνετε έρωτα µε ένα νέγρο χωρίς κόπο». Έκτοτε, η λογοτεχνική του παραγωγή έχει εµπλουτιστεί µε πολλά µυθιστορήµατα,  δοκίµια, σενάρια και έχει κατακτήσει διθυραµβικές κριτικές. Έχει διακριθεί µε πολλά βραβεία και τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το 2013 εκλέγεται µέλος της Γαλλικής Ακαδηµίας.