Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019 13:29

Στην Ιταλία ταξιδεύει το Video Art Μηδέν

Στο Ibrida festival που πραγματοποιείται στην πόλη Forli της Ιταλίας, φιλοξενείται για πρώτη φορά το Video Art Μηδέν, για να παρουσιάσει την ενότητα video dance, "vDance: poses, movements and short narratives", σε επιμέλεια της Μαργαρίτας Σταυράκη...

Ειδικότερα, από τις 28 Απριλίου έως τις 11 Μαΐου, το Video Art Μηδέν θα φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο Marmo - Libreria d'arte contemporanea. Η ενότητα vDance: poses, movements and short narratives, διάρκειας 70 λεπτών, είναι μία από τις ενότητες βίντεο dance που προέκυψαν από το διεθνές κάλεσμα του Μηδέν, το 2018,κι έχει ήδη παρουσιαστεί στην Ελλάδα, σε εκθέσεις και συναντήσεις τέχνης. H ενότητα παρουσιάζει μια ποικιλία από πόζες και κινήσεις του ανθρώπινου σώματος στο σημείο εκείνο που μετατρέπονται σε χορό και ποιητική έκφραση. Ο χορός άλλοτε είναι φυσικός και άλλοτε προκύπτει από την επεξεργασία της κινούμενης εικόνας. Ο περιβάλλων χώρος άλλοτε είναι πραγματικός, ορισμένος, και άλλοτε ψηφιακός και ουδέτερος, άλλοτε υποκινεί τον χορό και άλλοτε μένει σε δεύτερο πλάνο για να συγκεντρωθούμε απόλυτα στην κίνηση των σωμάτων. Ο χορός, η κίνηση και η πόζα αποτελούν μια αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου, που συμμετέχει στην ψηφιακή εποχή.

Αναλυτικό πρόγραμμα:

 1. Izabella Retkowska, Inertness, Πολωνία 2016, 1.10
 2. Marta Arjona & Mei Casabona, X-TREM, Ισπανία 2016, 5.24
 3. Αλίκη Χιωτάκη, Cipher, Ελλάδα 2017, 1.18
 4. Daphna Mero, Selfiesism - Dance Duet, Ισραήλ & ΗΠΑ 2017, 5.03 λ
 5. Fran Orallo, the chaos theory, Μ. Βρετανία 2018, 3.40
 6. Gaetano Maria Mastrocinque, Argille, Ιταλία 2016, 5.47
 7. Johannes Christopher Gérard, Night, Street, Lantern, Pharmacy, Ρωσία 2017, 4.51
 8. Dancevacuum dance company-Βίκυ Βασιλοπούλου, Handmade, Ελλάδα 2018, 8.11
 9. Same As Sister/Briana Brown-Tipley & Hilary Brown and Aitor Mendilibar, Odd Jewels: Beauty Under Mask, ΗΠΑ 2018, 8.26
 10. Cecilia Seaward, Recollect, ΗΠΑ 2016, 2.40
 11. Stefano Croci & Luca Veggetti, Scenario, Ιταλία 2017, 22.00

Το Φεστιβάλ
Το Ibrida είναι ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στις δια-μεσικές τέχνες που σχετίζονται με το βίντεο. Ξεκίνησε το 2016, στο Forlì της Ιταλίας, για να διαδώσει την κουλτούρα της βιντεοτέχνης και όλες τις υποκατηγορίες της: video dance, video preformance, πειραματικό βίντεο και animation. Φιλοξενεί, επίσης, ζωντανές παραστάσεις που κάνουν χρήση βίντεο. Το Φεστιβάλ επιμελείται η Francesca Leoni και Davide Mastrangelo, οι οποίοι είναι βιντεοκαλλιτέχνες και σκηνοθέτες κινηματογράφου, σε συνεργασία με τον Piero Degiovanni, κριτικό τέχνης και καθηγητή της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Μπολόνια.

Το Video Art Μηδέν
Το Video Art Μηδέν είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης και ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα διεθνή φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2005 από μια ανεξάρτητη ομάδα Ελλήνων καλλιτεχνών, με σκοπό να υποκινήσει τη δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης, να βοηθήσει στη διάδοσή της και να αναπτύξει την έρευνά της.

Μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγές με σημαντικά φεστιβάλ, χώρους τέχνης και οργανισμούς, έχει αναγνωριστεί ως μια από τις βασικές και ταυτόχρονα ενδιαφέρουσες διοργανώσεις για τη βιντεοτέχνη διεθνώς και μια σημαντική πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής για την ελληνική και παγκόσμια βιντεοδημιουργία. Έχει δημιουργήσει ταυτόχρονα ένα εναλλακτικό σημείο συνάντησης για αναδυόμενους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, οργανισμών, φεστιβάλ και χώρων τέχνης απ’ όλο τον κόσμο.
Ενότητες προβολών του Μηδέν έχουν ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, και φιλοξενούνται σε σημαντικά φεστιβάλ και Μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιούλα Παπαδοπούλου & Μαργαρίτα Σταυράκη

Info: www.festivalmiden.gr || https://www.facebook.com/videoartmiden

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Έρχεται η «Δανάη» Τοπία και Πορτραίτα »