Δευτέρα, 13 Μαϊος 2019 10:09

Εντυπωσιακή έναρξη στο 3ο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου

ΕΩΣ ΤΙΣ 19 ΜΑΪΟΥ  
Με πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων και παράλληλων εκδηλώσεων, πραγματοποιείται από χθες (12/05) στην πόλη μας το 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου, από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας. Οι παραστάσεις του Φεστιβάλ δίνονται σε δύο αίθουσες, στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου και στη Φιλαρμονική. Η χθεσινή πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ έκλεισε με μία πρωτότυπη παρέλαση με αυτοσχέδιες κούκλες και σαπουνόφουσκες, που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους...

Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει, το πρωί, δύο παραστάσεις στο ΔΗΠΕΘΕΚ κι άλλες δύο στη Φιλαρμονική, με δωρεάν είσοδο για τα σχολεία. Το απόγευμα για το κοινό, στο ΔΗΠΕΘΕΚ, θα παρουσιαστεί στις 18:00  "Η φάλαινα που ήθελε να αδυνατίσει" και στις 19:00"Το νησί των συναισθημάτων" από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας. Επίσης, στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής, στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί η παράσταση "Πίκο και Λόλα" από την ομάδα «Ανεμόμυλοι» και στις 19:30 "Το μαγικό σείστρο" από την ομάδα «Puppet party».

Γιατί είναι σημαντικό το Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου 
Πρόκειται για μία  διοργάνωση σημαντική και σπουδαία από πολλές απόψεις, κυρίως όμως για τα παιδιά. Ο ψηφιακός κόσμος αποξενώνει τα παιδιά από τον πραγματικό, όμως, το κουκλοθέατρο έρχεται μ' έναν μαγικό τρόπο να τα ξαναβάλει στην πραγματικότητα. Γι’ αυτό,  "είναι μεγάλη ευκαιρία για τους γονείς και τα σχολεία να πάνε τα παιδιά να παρακολουθήσουν παραστάσεις του Φεστιβάλ", όπως τόνισε, κατά την παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Δημήτρης Σαρρής.

"Το κουκλοθέατρο, που είναι μια πανάρχαια κατά τα άλλα τέχνη, ξαφνικά πρέπει να το δούμε με άλλο μάτι. Γιατί τα παιδιά μας σήμερα -οι γονείς το ξέρουν πολύ καλά- αντιμετωπίζουν καινούργιας μορφής προβλήματα, χάνουν συνεχώς την επαφή τους από τον τρισδιάστατο πραγματικό κόσμο μέσα από τον τρισδιάστατο ψηφιακό κόσμο. Το μυαλό τους αποκτά άλλες προσλαμβάνουσες και το κουκλοθέατρο ξαφνικά, σαν να έρχεται από το πουθενά δίνει μια καινούργια δυναμική στον παιδαγωγό και στον γονέα για να μάθει το παιδί τον κόσμο. Διεθνώς το κουκλοθέατρο θεωρείται εκπαιδευτικό μέσο αιχμής για την ανάπτυξη των πολλαπλών τύπων νοημοσύνης, μα όλων. Ακόμη και η απλή θέαση της παράστασης αλλάζει τον κόσμο του παιδιού, δίνει νέα δυναμική στο μυαλό και στη ψυχοκινητικές του δυνατότητες για να δει τον κόσμο", σημείωσε ο Δ. Σαρρής.  

Πρόσθεσε ότι η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου συνδέεται με τη μουσειοπαιδαγωγική, στο πλαίσιο μιας καλής συνεργασίας που υπάρχει με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει και μια ηλεκτρονική έκδοση με μουσειοκούκλες.

"Το κουκλοθέατρο είναι μέσο που δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία να το αξιοποιήσουμε", όπως επεσήμανε ο Δ. Σαρρής, καλώντας τους γονείς και τα σχολεία να φέρουν τα παιδιά στις παραστάσεις του Φεστιβάλ.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας, Λέττα Πετρουλάκη, σημείωσε ότι κατά την διάρκεια του 3ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου "θα παρουσιαστούν 47 θεατρικές παραστάσεις από 20 θιάσους -οι 18 ξένοι- με 48 κουκλοπαίχτες, Έλληνες και ξένους, από την Ιταλία και την Ισπανία. Θα παρουσιαστούν πάρα πολλά είδη θεατρικής κούκλας, πάρα πολλές καινούργιες τεχνικές", τόνισε. Η ίδια, επίσης, υπογράμμισε ότι η προετοιμασία του Φεστιβάλ έχει ξεκινήσει από τον Γενάρη, κι ότι "έχουν καταναλωθεί ατελείωτες ώρες δουλειάς. Δουλεύουν μόνο εθελοντές, δεν έχει τη στήριξη από επαγγελματίες. Μοναδικό όπλο, η αγάπη μας για τον Πολιτισμό, όταν αυτός αφορά στα παιδιά και στους νέους της πόλης μας".

Εκτός από τις παραστάσεις, όμως, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει πολλά εργαστήρια και σεμινάρια και για παιδιά και για ενήλικες. Επιπλέον, θα γίνουν τρία θεατρικά δρώμενα, το πρώτο, μάλιστα πραγματοποιήθηκε χθες (Κυριακή) το απόγευμα με μεγάλη επιτυχία:Μια μεγάλη διαδραστική θεατρική παράσταση, σαν θέατρο δρόμου, με αυτοσχέδιες κούκλες (σ.σ είδαμε ομπρέλες που μεταμορφώθηκαν σε αυτόφωτες μέδουσες) και σαπουνόφουσκες, η οποία ξεκίνησε από το ΔΗΠΕΘΕΚ και προχώρησε ως την κεντρική πλατεία. Το δεύτερο δρώμενο, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (15/05) στην κεντρική πλατεία, θα είναι μια παράσταση ανοιχτού χώρου, ενώ, το επόμενο Σάββατο (18/05) θα γίνει η μεγάλη παρέλαση που θα συνδυαστεί και με την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων.

Ολόκληρο το πρόγραμμα του 3ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου ΕΔΩ