Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2019 13:29

Προβολή στο Μέγαρο με ζωντανή μουσική

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Την εμβληματική ταινία «Το Εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι» με πρωτότυπη ζωντανή μουσική από το σχήμα ‘‘Αρίωνας Γυφτάκης & ensemble’’, προβάλλει σήμερα, Τρίτη 9 Ιουλίου, στις 21:00, στο studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη, στο πλαίσιο της φετεινής συνεργασίας της με τις Διεθνείς Ημέρες Μουσικής Καλαμάτας της ΦΑΡΙΣ και του Δημοτικού Ωδείου…

Ένα από τα εικονικότερα αριστουργήματα στην ιστορία του σινεμά, «Το Εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι [Das Cabinet des Dr Caligari]» (1919) του Robert Wiene κατάφερε να ταράξει το κοινό της εποχής του και να αλλάξει την κατεύθυνση του σινεμά ως μορφή Τέχνης. Όλα τα σκηνικά και η ατμόσφαιρα της ταινίας σχεδιάστηκαν ακολουθώντας μια ακραία εξπρεσιονιστική φόρμα, ενώ η ταινία θεωρείται δικαιωματικά ως η πλέον εξπρεσιονιστική ταινία του σινεμά της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.
Η επιρροή της ταινίας στη μετέπειτα καλλιτεχνική δημιουργία είναι ανυπολόγιστη. Παρ’ ότι, ωστόσο, τα εφιαλτικά της σκηνικά και η βαριά δυσοίωνη ατμόσφαιρα ενέπνευσαν άμεσα άλλους δημιουργούς και κεντρικά ρεύματα του σινεμά (ταινίες τρόμου, νουάρ, γκόθικ κτλ.), η σκοτεινή αυτή ιστορία παραμένει ανατριχιαστική όσο λίγες.

Στην αυριανή προβολή, η πρωτότυπη μουσική του Αρίωνα Γυφτάκη θα μιμηθεί μέσα από την αρμονία, τον ρυθμό, καθώς και τον αυτοσχεδιασμό τις έντονες γραμμές και γωνίες των εξπρεσιονιστών. Με επιρροές από μουσικούς όπως οι Steve Lacy, Thelonious Monk, Charles Mingus, Sam Rivers, Albert Ayler και Alban Berg, θα ακολουθήσει τη γωνιώδη, εξωστρεφή, μυστήρια και μελαγχολική αισθητική του φιλμ.

Μουσική παίζουν οι: Gabriele Milozzi (άλτο και σοπράνο σαξόφωνο), Τζώρτζης Τσιρόπουλος (τενόρο σαξόφωνο), Ηλίας Καρκαβέλιας (κοντραμπάσο), Αρίωνας Γυφτάκης (κοντραμπάσο) και Αναστάσης Γούλιαρης (τύμπανα).

Υπόθεση ταινίας: Στο τοπικό πανηγύρι μιας μικρής γερμανικής πόλης, ο υπνωτιστής Δρ. Καλιγκάρι παρουσιάζει στους περαστικούς τον υπνοβάτη Τσέζαρε, ο οποίος μπορεί δήθεν να προφητεύει το μέλλον κάθε ανθρώπου που τολμάει να τον ρωτήσει. Το βράδυ, ωστόσο, ο δόκτωρ ξυπνάει τον Τσέζαρε για να εκτελέσει τις διαβολικές εντολές του…

Ιστορία: Carl Mayer, Hans Janowitz
Φωτογραφία: Willy Hameister
Σχεδιασμός παραγωγής: Hermann Warm, Walter Reimann, Walter Röhrig
Κοστούμια: Walter Reimann
Παραγωγοί: Erich Pommer, Rudolf Meinert
Διανομή
Δρ. Καλιγκάρι: Werner Krauss
Τσέζαρε: Conrad Veidt
Φράνσις: Friedrich Fehér
Τζέην Όλσεν: Lil Dagover
Άλαν: Hans Heinrich von Twardowski
Δρ. Όλσεν: Rudolf Lettinger
Εγκληματίας: Rudolf Klein-Rogge
Ηλικιωμένος: Hans Lanser-Rudolf
Νεαρός γιατρός: Henri Peters-Arnolds
Δολοφόνος: Ludwig Rex
Αγρότισσα: Elsa Wagner

Info:
ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΔΡ.ΚΑΛΙΓΚΑΡΙ – DAS CABINET DES DR. CALIGARI
Fantasy, Horror, Mystery | 1920 | EL | 76΄
Σκηνοθεσία: Robert Wiene
Παίζουν: Werner Krauss, Conrad Veidt, Friedrich Feher
Μουσική: Αρίωνας Γυφτάκης & ensemble
Τρίτη 9 Ιουλίου|21:00 | Studio Μεγάρου Χορού Καλαμάτας | Είσοδος 5 ευρώ

www.filmhouse.gr
#kalamatacinema
#filmhouse