Τρίτη, 09 Ιουλίου 2019 12:21

Το Video Art Μηδέν...πάει Λουτράκι

Έργο του Sven Windszuss, από το Video Art Μηδέν, που συμμετέχει στην έκθεση.

Έργο του Sven Windszuss, από το Video Art Μηδέν, που συμμετέχει στην έκθεση.

TILT PLATFORM 2019
Με το TILT platform συνεργάζεται το Video Art Μηδέν, παρουσιάζοντας στην έκθεση «Ίασις», που πραγματοποιείται από τις 12 Ιουλίου στο Λουτράκι, έργα βίντεο από έξι καλλιτέχνες σε επιμέλεια της Γιούλας Παπαδοπούλου...

Πρόκειται για έργα των Κατερίνα Αθανασοπούλου, Apotropia, Roch Forowicz, Fan Tzu Liu, Jung Hee Seo & Sven Windszuss.
Η έκθεση θα λάβει χώρα στο κτίριο Beau Rivage, στην Ακτή Λουτρακίου, από τις 12 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου 2019.

Η έκθεση
Η δεύτερη έκθεση του TILT platform, με τίτλο «Ίασις», ξεδιπλώνει μια προβληματική πάνω στη σχέση μας με τη φύση, το σώμα μας, τον ψυχισμό μας, τον Άλλον, την παρέμβαση της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή και το τί ορίζουμε σήμερα ως κανονικότητα.
Η ομάδα του TILT platform, συνεχίζοντας να στοχάζεται πάνω στη φύση, την απροσδιοριστία αλλά και τη δυναμική των ορίων, παρουσιάζει έργα σύγχρονων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών γύρω από τις μεθόδους ίασης που αναπτύσσουμε μέσα από την τέχνη και την έρευνα, σε κοινωνικό, επιστημονικό και υπαρξιακό επίπεδο καθώς και τις παθογένειες και τις προκλήσεις της εποχής μας. Άλλωστε ο τόπος διεξαγωγής του είναι το Λουτράκι, μια πόλη κατ’ εξοχήν ιαματική.

Πώς ορίζεται το φυσιολογικό και πώς ορίζεται το πάσχον? Τί δηλώνει η προσομοίωση του ανθρώπου σε μια μηχανιστική συμπεριφορά όταν τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ανθρώπινη φύση μας, όπως τα λάθη, η κούραση, το δικαίωμα στην επιλογή, θεωρούνται πλέον μεμπτά; Είναι ο άνθρωπος ο ιός – ξενιστής που καταστρέφει την οικολογία του πλανήτη; Ποιά είναι τα όρια του πραγματικού και του εικονικού σε μια εποχή παγκόσμιας αστυνόμευσης; Και τέλος, ποιός είναι ο ρόλος της Τέχνης μέσα σε μια εποχή τραυματική και τραυματισμένη; Μέσα σε τέσσερις θεματικές ενότητες, η έκθεση αποσκοπεί να προσεγγίσει την έννοια της θεραπείας και της ίασης, όπως την ορίζουμε σήμερα.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Μαργαρίτα Αθανασίου, Μπάμπης Βενετόπουλος, Κυριακή Γονή, Λίνα Θεοδώρου, Πέγκυ Κλιάφα, Μάρι Μασουρίδου, Βάλλυ Νομίδου, Στέλιος Ντεξής και Μυρτώ Βουνάτσου, Εύα Παπαμαργαρίτη, Νεκτάριος Παππάς και Άννα Παπαέτη, Γιασεμί Ράπτη, Τζάνις Ράφα (Ραφαηλίδου), Σπύρος Στεργίου, Γιούλα Χατζηγεωργίου, Browser Based (Bjørn Magnhildøen, Alex Zakkas and Zsolt Mesterhazy), Yvon Chabrowski, Ted Davis, Ben Grosser, Refrakt (Alexander Govoni & Carla Streckwall), Louise Schmid και Liam Young.

Εκτός από το φεστιβάλ Video Art Μηδέν, φιλοξενείται, επίσης, το Μουσείο της Λήθης (Σουηδία) που εκπροσωπείται από τους: Konstantin Economou και Κλίτσα Αντωνίου.

Το έργο της Εύας Παπαμαργαρίτη είναι ευγενική παραχώρηση της Polyeco Contemporary Art Initiative.

Επιμελητές της έκθεσης Ίασις του TILT platform είναι η Φωτεινή Βεργίδου, ο Τάκης Ζερβεδάς, η Ζωή Πυρίνη και ο Μάκης Φάρος.

Παράλληλες Δράσεις: Ψηφιακή Πλατφόρμα QR Walks
Η πλατφόρμα QR Walks παρασιτεί και εξαπλώνεται στο δημόσιο χώρο. Μια πραγματική αλλά και εννοιολογική σύνδεση του πραγματικού χώρου με το Διαδίκτυο. Με τη χρήση διάφορων τεχνολογιών διασύνδεσης, σε πολλά σημεία της πόλης του Λουτρακίου, θα αναδύονται μέσα στην οθόνη του κινητού ή του τάμπλετ (μέσω μιας εφαρμογής) εικόνες, βίντεο, μουσικές που έχουν άμεση αναφορά με τον εκάστοτε χώρο. Μια σταγόνα ανοικειότητας στην καθημερινότητα της πόλης. Τα τρία πρώτα “πειραματικά” QR walks πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή των σπουδαστών της σχολής Focus: Ειρήνη Αγγελίδη, Λέα Αμπατζόγλου, Στέλλα Αναστασοπούλου, Πάνο Μαζαράκη, Εύα Μπεσλεμέ, Νάντια Παναγοπούλου, Ρίτα Τσέλα, Φίλιππο Φερεντίνο και φίλων καλλιτεχνών: μουσικό group Sister, Γιούλα Παπαδοπούλου, Μ.Φ., Γιασεμή Ράπτη κ.α.

Info:
Έκθεση Ίασις
Διάρκεια: 12 Ιουλίου – 4 Αυγούστου 2019
Χώρος: Κτίριο Beau Rivage, Ακτή Λουτρακίου
Ώρες Λειτουργίας: Δευτ. – Κυρ., 19:30 – 24:00
Εγκαίνια: 12 Ιουλίου 2019, 20:00
https://tiltplatform.com
https://www.facebook.com/tiltplatform