Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019 01:12

Μιστέρο Μπούφο

ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ -ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Το θεατρικό έργο του βραβευμένου με Νόμπελ, Ντάριο Φο, την καυστική κωμωδία "Μιστέρο Μπούφο" παρουσιάζει το Δημοτικό 
Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας  στην αυλή του ΔΗΠΕΘΕΚ, με είσοδο από την οδό Ξενοφώντος. Παραστάσεις στην Καλαμάτα θα δοθούν μέχρι τις 18 του μήνα και, στη συνέχεια, στις 20 και στις 21 Ιουλίου...

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Τσαπόγας, Χάρης Φλέουρας, Δημήτρης Φραγκιόγλου. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Φραγκιόγλου.

Ο Ντάριο Φο, Ιταλός θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, στο έργο αυτό, που του χάρισε και το βραβείο Νόμπελ, μεταγράφει τις εμβόλιμες κωμικές σκηνές των μεσαιωνικών λειτουργικών δραμάτων. Το θείο και το ανθρώπινο δράμα ξαναδιαβάζονται με τραγικό και συνάμα κωμικό τρόπο και με έντονο κοινωνικοπολιτικό σχόλιο και καυστική σάτιρα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το συγκεκριμένο έργο έχει μεταφραστεί σε 30 διαφορετικές γλώσσες και έχει παρουσιαστεί σε όλον τον κόσμο με μεγάλη επιτυχία.
Το έργο συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τη θεατρική παράδοση με το σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό σχόλιο και την αναδρομή στις ρίζες του θεάτρου. Ο τίτλος στα ιταλικά σημαίνει «Κωμικό Μυστήριο» και λέγοντας μυστήριο εννοούμε το ιερό δρώμενο, το θρησκευτικό ιερό δράμα του καθολικού κυρίως μεσαίωνα.
Ο Φο συνέλεξε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες και χαρακτηριστικές κωμικές σκηνές που αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος των ιερών λειτουργικών δραμάτων και τις ξανάγραψε, μετουσιώνοντας τις μπουφόνικες αυτές στιγμές σε αριστουργήματα προφορικού λόγου και σατιρικής ποίησης.
Τις παραστάσεις στην Καλαμάτα θα ακολουθήσει περιοδεία σε πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου.