Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019 10:41

"Τρωάδες" σήμερα στο Διαβολίτσι

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Το αντιπολεμικό έργο του Ευριπίδη «Τρωάδες» ανεβάζει απόψε (25 Ιουλίου) στις 21:00, στο θεατράκι «Σταθία Κωνσταντακοπούλου», στο Διαβολίτσι, η θεατρική ομάδα της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στη μνήμη του Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη...

Η απόδοση του κειμένου είναι του Θανάση Βαλτινού, η σκηνοθεσία της Δέσποινας Δρεπανιά και η μουσική του Χρήστου Λεοντή.Η μουσική διδασκαλία των χορικών είναι της Κατερίνας Πετρουλάκη, τα σκηνικά της Κατερίνας Μηλιαρέση και τα κοστούμια του Βενετσάνου Μπαλόπουλου. Την  αφίσα φιλοτέχνησε ο Νίκος Τζαβάρας.

Ο Ευριπίδης έγραψε το αντιπολεμικό αυτό αριστούργημα, στα 415 π.Χ., με σκοπό να κατακρίνει την πολιτική των Αθηναίων για το προκλητικό ανοσιούργημα που είχαν διαπράξει λίγους μήνες νωρίτερα εναντίον των Μηλίων καθώς και για την Σικελική Εκστρατεία που προετοίμαζαν. 
Το έργο παρακολουθεί την τύχη των γυναικών της Τροίας, αφού η πόλη τους έχει λεηλατηθεί, οι άντρες τους έχουν σκοτωθεί και οι οικογένειές τους έχουν αφανισθεί.

"Οι Τρωάδες είναι μία από τις πιο δημοφιλείς σωζόμενες τραγωδίες του Ευριπίδη. Είναι ένα αμείλικτο κατηγορώ για τις φρικαλεότητες του πολέμου κι ένα σπαρακτικό αίτημα για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό", σημειώνει η Πειραματική Σκηνή και προσθέτει: "Την επιλέξαμε και την παρουσιάζουμε με οδηγό τη σκληρή διαχρονικότητά της. Τα δεινά του πολέμου και η συμφορά της προσφυγιάς δεν έχουν εγκαταλείψει την ανθρωπότητα από τον καιρό του Τρωικού Πολέμου μέχρι σήμερα και, δυστυχώς, δεν γνωρίζουν γεωγραφικά σύνορα. Κάθε εξουσία που ασκείται με αλαζονεία είχε, έχει και θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους λαούς".

ΔΙΑΝΟΜΗ 

ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ Τάσος Κανελλόπουλος- Μιχάλης Κατσαρέας

ΑΘΗΝΑ Μυρτώ Βαλμά

ΕΚΑΒΗ Γιώτα Βασιλειάδη

ΤΑΛΘΥΒΙΟΣ Κώστας Αδαμόπουλος            

ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ Νικολέτα Βασιλοπούλου

ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ Φρόσω Ανδριώτη

ΑΣΤΥΑΝΑΚΤΑΣ Κυριάκος Μαρκόπουλος

ΜΕΝΕΛΑΟΣ Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος

ΕΛΕΝΗ Νίκη Πελεκούδα

ΤΡΩΑΔΕΣ: Αλεξάνδρα-Δήμητρα Κολοκοτρώνη, Ρουμπίνη-Μαρία Αγγουρά, Γεωργία Δημητρακοπούλου, Ιωάννα Κουτέλα, Στέλλα Φουντέα, Γιολάντα Μιτακίδη, Φρόσω Ανδριώτη, Μυρτώ Βαλμά, Νικολέτα Βασιλοπούλου, Κατερίνα Δερβίση, Κατερίνα Κασσάκου, Λέλα Νικολούδη, Νίκη Πελεκούδα, Αναστασία Πετροπούλου, Σταυρίνα Σαχλά.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ: Δημήτρης Γκόνης, Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος, Τάσος Κανελλόπουλος, Μιχάλης Κατσαρέας, Μάριος Σαρρής, Παναγιώτης Τσίμπουρης, Γιώργος Χρονόπουλος

Η παράσταση θα επαναληφθεί στις 3-6 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ
Αύριο, Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019, επίσης στις 21.00, η ομάδα κουκλοθεάτρου της Πειραματικής Σκηνής θα παρουσιάσει  στον ίδιο χώρο, επίσης με ελεύθερη είσοδο, την νέα της παράσταση «Το νησί των συναισθημάτων», μια ιστορία από το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι «Ο δρόμος των δακρύων», σε θεατρική διασκευή του Σέργιου Σοφικίτη. Τη μουσική έχει επιμεληθεί η  Κατερίνα Πετρουλάκη, το σκηνικό έχει κατασκευάσει η Κατερίνα Μηλιαρέση, ενώ τις κουκλοκατασκευές έχει  κάνει η Λέττα Πετρουλάκη. Η σκηνοθεσία είναι της Κουκλοπαρέας Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας. Εμψύχωση: Φανή Αλεξανδρίδη, Γιώτα Βασιλειάδη, Ιωάννα Κωστοπούλου, Κατερίνα  Πετρουλάκη, Πέγκυ Σούλιου. Την αφίσα της παράστασης έχει φιλοτεχνήσει η Τζένη Ντεκελέ, τους φωτισμούς επιμελείται ο Γιώργος Μίνος. Φωτογραφίες, Video: Nίκος Τζαβάρας.

"Το νησί των συναισθημάτων" είναι μια τρυφερή μικρή ιστορία που μιλάει-όπως μαρτυρά και το όνομα του νησιού- για τα ανθρώπινα συναισθήματα, την προστασία του Περιβάλλοντος, τους χαρακτήρες των ανθρώπων, τη σημαντική παρουσία της Αγάπης στη ζωή μας και πού θα μπορέσουμε να βρούμε βοήθεια, όταν ο πόνος της απώλειας μας κατακλύζει.

Το έργο: Ήταν μια φορά ένα νησί, όπου κατοικούσαν όλα τα συναισθήματα και όλες οι ανθρώπινες ιδιότητες που υπάρχουν. Το όνομά του ήταν  «Το νησί των συναισθημάτων». Εκεί ζούσαν μαζί και αρμονικά, το καθένα με το χαρακτήρα του, ο Φόβος με την αγωνία του, ο Θυμός με τα νεύρα του, η Σοφία με τη γνώση της, η Αγάπη με την τρυφεράδα της, η Αλαζονεία με τον εγωισμό της, η Ευτυχία με τη χαρά της, η Απληστία με τον πλούτο της, η Λύπη με τη μελαγχολία της, και η Μοναξιά με την απομόνωσή της...