Σάββατο, 10 Αυγούστου 2019 01:24

«Στην αυγή της πανσελήνου...»

«Στην αυγή της πανσελήνου...»

ΕΚΔΗΛΩΣΗ Δ.ΟΙΧΑΛΙΑΣ
Μία ονειρεμένη βραδιά ποίησης και μουσικής, βασισμένη σε τέσσερις κύκλους ποιημάτων του Ρίτσου, του Ελύτη, του Γκάτσου και του Λόρκα, όπως έχουν μελοποιηθεί από σπουδαίους συνθέτες θα λάβει χώρα αυτό το Σάββατο, 10 Αυγούστου, στις 21:00, μπροστά από το ναό του Επικούριου Απόλλωνος…

Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι «Στην Αυγή της Πανσελήνου» και συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Οιχαλίας και την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Οιχαλίας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, η συναυλία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μουσική των λέξεων:

«Ο Γιάννης Ρίτσος, συναντά τον Μ. Θεοδωράκη μέσα από το έργο “Επιτάφιος”. Ο ίδιος ο ποιητής νιώθει την ανάγκη να προλογίσει το ποίημά του. Έτσι, ενημερώνει το αναγνωστικό κοινό από πού εμπνεύστηκε το ποίημα, αλλά και τί θα ακολουθήσει.

Ο Οδυσσέας Ελύτης συναντά τον Στάθη Γυφτάκη μέσα από το έργο “Τα Ρω του Έρωτα”. Ο Ελύτης σε αυτή τη συλλογή προσπαθεί να φτιάξει ένα παιχνίδι. Παίζει με τις λέξεις, με τους ήχους και την ομοιοκαταληξία. Προσπαθεί να κάνει μια ελαφριά ποίηση, που αντί να πραγματεύεται σοβαρά και βαρυσήμαντα πράγματα, ασχολείται με απλά, αστεία, καθημερινά συμβάντα.

Ο Νίκος Γκάτσος συναντά τον Μάνο Χατζιδάκι, μέσα από τραγούδια που αγαπήθηκαν πολύ από το κοινό. Από την γνωριμία τους προέκυψαν σπουδαία έργα όπως “Ο Ματωμένος Γάμος”, το θρυλικό "Χάρτινο το Φεγγαράκι", οι «Αντικατοπτρισμοί” και τόσα άλλα σπουδαία τραγούδια».

Θα ακουστούν, επίσης, παραδοσιακά ισπανικά ποιήματα, διασκευασμένα από τον Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα.

Τραγούδι: Κατερίνα Παλαιολόγου
Αφήγηση: Παναγιώτα Ηλιοπούλου
Κλασσική κιθάρα: Αντώνης Κουφουδάκης  

Κατά την εκδήλωση, θα πραγματοποιείται συγκέντρωση τροφίμων μακράς διαρκείας από την Τράπεζα Αλληλεγγύης της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Οιχαλίας με σκοπό την διανομή τους σε άπορες οικογένειες.