Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019 12:02

Το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ στη Φοινικούντα

Barcelona Gipsy Balkan Orchestra

Barcelona Gipsy Balkan Orchestra

23-24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Λίγες εβδομάδες πριν από την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του νέου του χώρου, στην οδό Μπενάκη 11 στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας, το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας πάει... διακοπές στη Φοινικούντα...

Για δεύτερη φορά, το Κέντρο επισκέπτεται την όμορφη περιοχή προγραμματίζοντας δύο προβολές ντοκιμαντέρ, την προσεχή Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Αυγούστου.

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 23 Αυγούστου, στις 21:00, η προβολή φιλοξενείται στο Κάμπινγκ «Θίνες». Το κάμπινγκ βρίσκεται δυτικά της Φοινικούντας, πάνω στην μεγάλη παραλία «Μακρυνάμμος» και απέναντι από το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσών. Εκεί θα προβληθεί το μουσικό ντοκιμαντέρ "Balkan Roots" των Chris Rabbitt και Anthony Fletcher (παραγωγής Αυστραλίας, 83’), στο οποίο ουσιαστικά μας συστήνεται η -αγαπημένη πλέον και στο ελληνικό κοινό- Barcelona Gipsy balKan Orchestra –BGKO (σ.σ. στις 2 Σεπτεμβρίου δίνουν συναυλία στην Τεχνόπολη του Δ. Αθηναίων, στο Γκάζι), πρώην Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra. 

Balkan Roots Documentary Film Trailer from Kalapa Studio on Vimeo.

Πρόκειται για ένα μουσικό ντοκιμαντέρ που εξερευνά τις πλούσιες μουσικές παραδόσεις των Βαλκανίων και των Ρομά. Με την Ορχήστρα των Τσιγγάνων της Βαρκελώνης και μερικούς από τους "δασκάλους" της βαλκανικής μουσικής, η ταινία θα εξετάσει τη γενετική αλλαγή και πώς μια ομάδα νέων μουσικών απ’ όλη τη νέα Ευρώπη -χωρίς σύνορα- τιμά, διατηρεί και ανανεώνει μια ζωτική και χαρούμενη μουσική παράδοση. 

Το Σάββατο 24 Αυγούστου, στο Ανοιχτό Θεατράκι της Φοινικούντας, σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φοινικούντας, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Yaniv Rokah, “Queen Mimi (Βασίλισσα Μίμι, διάρκειας 75'), με το οποίο άνοιξε το πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, φέτος τον Ιανουάριο. Μάλιστα, ο ίδιος ο Rokah επισκέφθηκε τον χειμώνα την Καλαμάτα, ως επίσημος προσκεκλημένος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

Η ταινία παρακολουθεί τον βίο της Marie “Mimi” Haist, η οποία, στα 50 της, παράτησε τον μοιχό σύζυγό της και μετακόμισε.... στους δρόμους, ζώντας σε πάρκινγκ και εισόδους πολυκατοικιών, μέχρι που μια βροχερή νύχτα, βρήκε το "σπίτι" της ανάμεσα σε σειρές από αυτόματα πλυντήρια, σ' ένα καλιφορνέζικο καθαριστήριο. Όταν, όμως, νιώθεις βασίλισσα, ακόμα κι ένα καθαριστήριο μπορεί να φαντάζει παλάτι…
Στην πάροδο του χρόνου, η Μίμι, διπλώνοντας ρούχα για τους πελάτες, έκανε πολλούς φίλους, από ντόπιους μέχρι αστέρες του Χόλιγουντ, όπως ο Ζακ Γαλιφιανάκης και η Ρενέ Ζελβέγκερ.
Ο σκηνοθέτης, Yaniv Rokah, γνώρισε την πρωταγωνίστρια του ενώ ο ίδιος δούλευε, ως μπαρίστα, σ' ένα καφέ απέναντι από το καθαριστήριο όπου ζούσε η Μίμι. Εμπνεύστηκε από τον βίο της και αποφάσισε να τον κάνει ταινία, τα γυρίσματα της οποίας διήρκεσαν 5 χρόνια.