Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019 13:26

ΑΝΩTERRA: Βιωματική παράσταση στην Αρχαία Μεσσήνη

Μία ιδιαίτερη παράσταση-εμπειρία «που εστιάζει στην συναισθηματική σχέση των ανθρώπων με τη γη» θα παρουσιάσουν στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, στις 7 Σεπτεμβρίου, η τραγουδίστρια Klaudia Delmer και η χορεύτρια Βασιλική Τσαγκάρη, με τίτλο ‘ΑΝΩTERRA’ …

Η ΑΝΩTERRA-όπως μας εξηγεί το σχετικό δελτίο Τύπου- «είναι μία site specific, ιδιότυπη παράσταση-εμπειρία που εστιάζει στην συναισθηματική σχέση των ανθρώπων με τη γη...την γη που δεν φανερώνεται εδώ μόνο σαν αρχέτυπο της μητρότητας, της γέννησης, της ζωής, αλλά και μέσα από μία σχεδόν ερωτική σχέση αμοιβαιότητας με τον άνθρωπο, σαν μια δύναμη που μας ωθεί προς την δημιουργία».

Η ιδέα της ΑΝΩTERRA γεννήθηκε από την συνεργασία της Klaudia Delmer και της Βασιλικής Τσαγκάρη και «βρήκε το ιδανικό μέρος να κάνει την πρεμιέρα της στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης».

Η παράσταση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019,  χωρίζεται σε δύο μέρη.

Στο πρώτο μέρος (19:00), το κοινό θα ακολουθήσει τις δυο ερμηνεύτριες σε έναν παραστατικό περίπατο-μία περιδιάβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, «πού είναι παράλληλα ένα πέρασμα μέσα από μία σπονδυλωτή σύνθεση από "σταθμούς με ερμηνείες"». Τα παραστατικά αυτά αποσπάσματα είναι βασισμένα σε τραγούδια a capella, ποιήματα, ιστορίες και ρυθμούς της περιοχής της Μεσογείου, που αναφέρονται στη γη και τη φύση. «Μέσα από αυτό το πρίσμα δημιουργούνται για κάθε θεατή συνθήκες για μια πιο βαθειά σχέση παρατήρησης, μία αντήχηση του εσωτερικού κόσμου στον κόσμο που μας περιβάλλει, ένα είδος συνομιλίας με το τοπίο της Αρχαίας Μεσσήνης».

Το δεύτερο μέρος (20:30) αποτελείται από την συναυλία της Klaudia Delmer. «Εδώ δίνεται η ευκαιρία στο κοινό για μία ‘στάση’ οπού το βίωμα του παραστατικού περίπατου μπορεί να μεταμορφωθεί σε εμπειρία στοχασμού. Και καθώς το λόγιο στοιχείο αναδύεται μέσα από το γήινο, ολοκληρώνεται η ΑΝΩΤERRA».

Στην συναυλία θα ακουστούν τραγούδια που προέρχονται από πολλαπλές πηγές μουσικής έκφρασης: την παραδοσιακή της Πελοποννήσου, του Πόντου, της Μακεδονίας, της Θράκης και της Κάτω Ιταλίας, την κλασική των Handel και Mozart και την έντεχνη ελληνική σε μελοποιημένους στίχους και ποιήματα των Κωστή Παλαμά, Νίκου Γκάτσου, Διονύση Σολωμού, Μιχάλη Γκάνα, Θοδωρή Γκόνη, Νικολακοπούλου Λίνας, αλλά και μουσικές των Μάνου Χατζιδάκι, Νίκου Ξυδάκη, Αντώνη Απέργη, Zbigniew Preisner, Vangelis Fampas, Nino Rota κ.ά.

Στην συναυλία θα λάβουν μέρος οι μουσικοί: Αντώνης Κουφουδάκης-κλασική κιθάρα, Ταξιάρχης Γεωργούλης-ούτι, Τάσος Πούλιος-κανονάκι.
Στον παραστατικό περίπατο θα παίξει κρουστά ο Solis Barki.

Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και χορηγία της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, με συνδιοργανωτή την Εφορία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Από τους διοργανωτές, αναφέρεται ότι στο διάλειμμα θα υπάρχει ένα κέρασμα από τους χορηγούς, τα κρασιά «Νέστορ» και το αρτοζαχαροπλαστείο «Μπουλουλής». Συστήνεται, επίσης, στους θεατές να φορούν άνετα ρούχα και να έχουν μαζί τους νερό.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.